Naslovnica POLITIKA Poznata neka imena ministara u novoj Vladi FBiH

Poznata neka imena ministara u novoj Vladi FBiH

Podijeli objavu

Iako je najavljeno da bi imena trebala biti poznata u ponedjeljak, nova vladajuća koalicija u FBiH još nije izašla s imenima svih ministara.

Odavno je poznato da će dužnost premijera pripasti predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću, koji se na ovoj poziciji već nalazio u razdoblju 2011.–2015. godina (Platformaška vlada u kojoj su sjedili SDP, SDA i HSP).

HDZ BiH će imati šest ministarstava, SDP pet, blok SBiH, NES i PDA četiri, a NiP i Naša stranka po jedno ministarstvo.

NiP-ov ministar bit će Adnan Delić, na čelu Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

SDP-ov sastav činit će Nerin Dizdar kao ministar za izbjeglice i raseljene osobe, Vojin Mijatović bit će imenovan za ministra unutrarnjih poslova FBiH, a Almin Hopovac za ministra obrazovanja. Vedran Lakić bit će imenovan za ministra razvoja, poduzetništva i obrta.

Naša stranka za ministricu turizma i zaštite okoliša predložila je Nasihu Pozder.

Stranka za BiH će dobiti Ministarstvo energije, rudarstva i industrije, a na toj dužnosti bi se trebao naći Adis Bubalo.

NES će će preuzeti kontrolu nad Ministarstvom poljoprivrede, a na ovu poziciju će biti imenovan Zuhad Porčić, dok će na čelu Ministarstva trgovine biti Anel Kljako.

Kandidat za ministra u Ministarstvu za pitanja branitelja i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata je Hasan Handžić.

Kada je riječ o HDZ-u BiH, prema neslužbenim informacijama, ova stranka bi, slično kao i s Vijećem ministara, trebala izaći s potpuno novim ministarskim imenima u odnosu na aktualnu Vladu FBiH. Neslužbeno, Čović bi od aktualnih ministara trebao zadržati samo Denisa Lasića kao ministra prometa i komunikacija. U Vladi će opet biti dvije žene.

Avaz.ba

Podijeli objavu