Naslovnica POLITIKA Hrvat Osman Mehmedagić završio na crnoj listi SAD-a

Hrvat Osman Mehmedagić završio na crnoj listi SAD-a

Podijeli objavu

Bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić danas je stavljen na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država.

Ova informacija je službeno objavljena na web stranici američkog Ministarstva financija i trezora. On se tereti da je koristio BH Telecom za prikupljanje mobilnih aktivnosti od bh. političara koji nisu bili povezani sa Strankom demokratske akcije (SDA).

“U svom službenom svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, državljanin BiH Osman “Osmica” Mehmedagić zlouporabio je državnu telekomunikacionu kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH. Mehmedagić je koristio državnu telekomunikacionu kompaniju BH Telecom za prikupljanje mobilnih aktivnosti od bh. političara koji nisu povezani sa SDA. Mehmedagić je također dao instrukcije jednom pojedincu da nadgleda vladinog dužnosnika povezanog s oporbenom strankom iz entiteta Republika Srpska (RS)”, navodi se u izvješću.

Osim toga, Mehmedagić je iskoristio svoj položaj, prijetnje i veze da potakne kandidate iz “Osmorke” da podrže SDA.

Postoje i vjerodostojne informacije da je Mehmedagić surađivao sa kriminalnim grupama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku.

OFAC danas stavlja Mehmedagića na listu sankcija zbog, kako su naveli, sudioništva u korupciji te ga sumnjiče da je izravno ili neizravno uključeno u korupciju, uključujući korupciju u ime ili na drugi način povezanu s vladom na Zapadnom Balkanu, ili sadašnjeg ili bivšeg vladinog službenika na bilo kojoj razini vlasti na Zapadnom Balkanu, kao što je pronevjera javne imovine, eksproprijacija privatne imovine za osobna dobit ili političke svrhe, ili podmićivanje.

Mehmedagić poznatiji kao Osmica, inače blizak vrhu Stranke demokratske akcije, godinama se dovodi u vezu sa nezakonitim aktivnostima, a osporava mu se i validnost fakultetske diplome.

Što je najzanimljivije u cijeloj priči, Osman Mehmedagić se izjasnio kao Hrvat.

Podijeli objavu