Naslovnica POLITIKA Ivana Marić: SDA se nije bunila kad je 5 bilo trećina od...

Ivana Marić: SDA se nije bunila kad je 5 bilo trećina od 17 i kad je HDZ izbačen iz vlasti

Podijeli objavu

U intervjuu za Federalnu televiziju, politička analitičarka Ivana Marić govorila je o tome može li se politička situacija sa županijskih razina može oslikati i na razinu FBiH.

Što se tiče formiranja vlasti u Federaciji, Marić kaže kako ništa nije važnije od Ustava. Kad su u pitanju prigovori Christianu Schmidtu, da njegova rješenja nisu dobra, Marić pita u kojoj državi je moguće da se nakon izbora kupiti nekoliko zastupnika i na osnovu toga napravi umjetna većina – u Klubu Bošnjaka i na osnovu toga se dobije izabrani potpredsjednik i ucjenjuje druge da budu primljeni u vlast iako znaju da nisu dio većine.

Ona podsjeća da je slično bilo 2014. godine – SDP je imao većinu u Klubu Srba, čak nisu inzistirali na svom potpredsjedniku, glasovali su za DF-ovog: – Pomakli su se i ostavili onima koji zaista imaju većinu da formiraju vlast. Vidimo da SDA to ne namjerava i da će do zadnjeg tjerati da sa njima uđu u koaliciju iako to ne žele.

Marić je komentirala izjavu američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja kako Sjedinjene Države imaju odgovor na blokadu uspostave vlasti u Federaciji BiH, ali i izjavu predsjedavajućeg Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH Muamera Zukića iz SDA, koji je kazao kako smatra da su se udružili strani i domaći faktori da bi blokirali Bošnjake i njihovo pravo da budu politički narod te da i oni ‘imaju svoje mehanizme jer igraju na domaćem terenu’.

Prema njezinom mišljenju, i dosada je međunarodna zajednica nekoga preferirala, a nekoga ne. Ponovo je podsjetila na izbore 2014. godine, kada su stali na stranu protiv SDP-a, koji je tada bio na vlasti – tada se iz SDA nitko nije bunio.

Međunarodna zajednica, nastavlja Marić, omogućila je i da HDZ 2010. godine, ad hoc rješenjem da je 5 trećina od 17, bude izbačen iz vlasti – SDA se tada nije bunila: “A sada je to odmah napad na Bošnjake, napad na BiH.

Naše političke stranke imaju tu formulu – napade na sebe transponuju u napad na narod. U kojem smislu je to napad na Bošnjake? Stranke koje su nasuprot SDA, a bošnjačke su, dobile su više glasova od SDA i DF-a. Ne možemo ovdje pričati o izigravanju volje Bošnjaka – to je samo njihova isprika”.

Bez međunarodne zajednice, nažalost, ne možemo, kaže Marić – zato što naše stranke ne poštuju volju birača. Neko novo nametanje je rješenje – da se ispoštuje volja birača, dodaje ona:

– Da izigramo igrarije stranaka, kupovinu zastupnika nakon izbora. Birači su glasovali za oporbu, za stranke koje nisu bile ni SDA ni DF. Oni su kupili izaslanike u županijskim skupštinama i na osnovu toga dobili izaslanike u Domu naroda – to nije izborna volja birača. Ako su stranke varale nakon izbora, ne vidim ništa sporno u tome da međunarodna zajednica vrati izbornu volju birača.

Avaz.ba

Podijeli objavu