Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Lenart: 3.000€ mjesečno potrebno za komotan život u Njemačkoj

  Lenart: 3.000€ mjesečno potrebno za komotan život u Njemačkoj

  Podijeli objavu

  Svatko tko se odluči preseliti u inzozemstvo prvo o čemu brine jesu troškovi. Stan, hrana, računi, auto i sve ostale životne potrebe stavljaju se na papir.

  Nekoliko desetaka ili tisuča eura, koliko je novca zaista potrebno? Damir Lenart živi u Njemačkoj već 5 godina, smješten je u mjestu Baden-Baden, na jugu, blizu francuske granice.

  On na internetu često objavljuje snimke života i rada u Njemačkoj, a prije početka rata u Ukrajini govorio je i koliko novca se zaradi, ali i potroši u prosjeku u Njemačkoj.

  Lenart kaže kako je bitno u kojemu gradu živite, ako uzmete Munch2n ili neki veći grad, onda su tu troškovi veći, ali su i plaće veće. I obrnuto, u sredini gdje su manji troškovi, manje su i plaće.

  Objavio je prije početka rata i video o cijenama života u Nemačkoj:

  “Prva stavka je stan, kada dođete u Njemačku, najam trosobnog stana za jednu obitelj, bez grijanja je oko 700 eura. Na ovu cijenu dolazi još 200 režija. Morate platiti 3 stanarine unaprijed, ukupno 2.100 eura, da biste ušli u stan. Sveukupno dođete na 3.000 eura, taj novac morate imati u džepu pri ulasku u stan. Onda morate unijeti namještaj, to je drugi trošak”, počinje Damir i dodaje da se stan nalazi preko poznanstava i grupa na društvenim mrežama, jer je vrlo teško doći do njega, zbog velike potražnje.

  Objasnio je i kako se na početku mjeseca plaća stanarina i režije. Struja se posebno prijavljuje, za četvoročlanu obitelj struja košta 50 eura mjesečno.

  “Važno je da znate da ne treba uzimati stan koji nema kotlarnicu. Onda imate ogromne račune za struju, bojler je na struju, u sobama su peći na struju, koje troše mnogo. To vam se zaista ne isplati. Dobro je imati bojler, koji grije i vodu i radijator, ako već nema kotlarnica u zgradi. Ako nema grijanje, nipošto ne uzimajte”, rekao je Damir.

  Damir naglašava kako je osiguranje bitna stavka – osnovno osiguranje košta 10 eura, puno znači i treba ga imati. Slijedeća vrsta osiguranja koju morate imati ako živite u Njemačkoj je pravna zaštita koja košta 35 eura, ona vas štiti od tužbi, sudskih postupaka, ugovora koje potpisujete.

  Treća stavka koju morate imati u stanu je internet koji iznosi 40 eura, i troškovi korištenja mobilnih telefona iznose oko 80 eura. Kupovina automobila u Njemačkoj je vrlo isplativa, pa većina ljudi po dolasku na rad u Njemačku, prvo kupi auto:

  “U Njemačkoj je najlakše kupiti auto, to se mora imati kad se ide kući natrag. Čim prođe pola godine, ako niste u probnom radu, dobijete automobil kakav hoćete. Kredit za automobil mjesečno iznosi 200 eura. Može ići i oko 500-600 eura, ako hoćete audi A6, 3.0 motor. 60 eura iznosi osiguranje za automobil, može biti i 120 eura za skuplje modele (full kasko)”, kaže Damir.

  Troškovi hrane mogu varirati: Osnovne namirinice možete kupiti za 400 eura mjesečno, ako ne želite štediti i da “imate svega u kući”, trebat će vam oko 800-900 eura. Ta cijena baš može varirati, ovisi koliko tko troši.

  “Kada zbrojite sve mjesečne troškove, dođete na iznos od 2.100 eura, dodati tu još 100 eura za gorivo i 100 eura za neplanirane razne troškove, mjesečni trošak iznosi oko 2.300 eura. Kada imate kućni proračun od 3.000 eura možete živjeti komotno”, zaključuje Damir, koji kaže da vozači uvjerljivo najlakše dođu do posla i dobro su plaćeni.

  Podijeli objavu