Naslovnica BiH Frontex stiže na granice BiH, evo što to znači

Frontex stiže na granice BiH, evo što to znači

Podijeli objavu

BiH je jedina zemlja u regiji koja još nije zaključila sporazum sa Agencijom za europsku graničnu i obalnu zaštitu EU – Frontex o rješavanju problema migracija, a trenutno se pregovara o novom sporazumu.

Više zemalja EU je proteklih mjeseci zatražilo od Europske komisije da ubrza postizanje dodatnih sporazuma Frontexa sa zemljama zapadnog Balkana, koji bi uključivali i raspoređivanje policijskih službenika Frontexa na graničnim prijelazima i drugim lokacijama u zemljama s kojima se zaključuju sporazumi. Prije više od godinu dana zaključeno je nekoliko sporazuma između Europske komisije i nekih zemalja u regiji, ali ne i sa BiH, jer je u Narodnoj skupštini RS aktiviran mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Nakon toga je EU, zbog pogoršanja situacije s migrantima, krenula u nove pregovore sa svim zemljama kako bi bili zaključeni dodatni sporazumi koji bi dali Frontexu još veće ovlasti.

U Europskoj komisiji su ranije potvrdili da EU trenutno pregovara i s BiH o pojačanom sporazumu o suradnji s Frontexom.

“Novi sporazum će omogućiti Frontexu da pomogne partnerima u njihovim naporima da upravljaju migrantskim tokovima, preduprijedi ilegalne migracije i rješava prekogranični kriminal na cijelođ njihovom teritoriju. Naši partneri bi trebali omogućiti osoblju Frontexa da ima izvršna ovlaštenja, poput graničnih kontrola i registracije ljudi”, naglasili su oni.

U Frontexu su za “Nezavisne novine” potvrdili kako trenutno imaju zaključene sporazume s Albanijom, Crnom Gorom, Srbijom i Moldavijom, a da će uskoro na snagu stupiti sporazum sa Sjevernom Makedonijom.

“Agencija može provoditi ove operativne aktivnosti izvan EU samo kada se potpiše sporazum o statusu između zemlje u pitanju i EU. Važno je razumijeti kako Frontex ne igra nikakvu ulogu u tom procesu jer se o sporazumu o statusu pregovara između Europske komisije i zemlje koja nije u EU”, pojasnili su.

Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH, rekao je za “Nezavisne novine” kako trenutno prikupljaju mišljenja nadležnih tijela u BiH na nacrt radnog dogovora o operativnoj suradnji između Frontexa i Ministarstva.

Kaže kako je Ministarstvo vanjskih poslova BiH dalo mišljenje da taj radni dogovor nema karakter međunarodnog sporazuma. Po pribavljanju mišljenja svih nadležnih institucija u BiH, kako je naglasio, on će biti upućen Predsjedništvu BiH na odobrenje za zaključivanje.

Napomene radi, prošli sporazum Frontexa nije usvojen jer je u RS postojala zabrinutost da njime ne bi bila uvažena uloga Ministarstva unutarnjih poslova RS, koje na teritoriji RS provodi sve aktivnosti u vezi sa menadžmentom migracija.

Problem s migracijama u EU nastao je nakon što je utvrđeno da je zapadni Balkan kao regija najpropusniji za migrante koji dolaze is sjeverne Afrike i Azije u EU. Prema posljednjim dostupnim izvješćima Frontexa, više od pola svih registriranih ilegalnih migranata prešlo je preko teritorijq zapadnog Balkana. Važno je napomenuti da “krivci” za ovu situaciju nisu samo zemlje regije, već i zemlje na istoku EU, poput Bugarske i Rumunjske. Nezadovoljna mjerama koje se provode u tim zemljama, Austrija je blokirala ulazak ove dvije zemlje u Schengen, jer očekuje da se i tamo više pozornosti posveti suzbijanju nezakonitih migracija.

Ukoliko novi sporazum stupi na snagu, snage Frontexa bi zajedno sa sigurnosmkm agencijama u BiH trebale kontrolirati kako se upravlja migracijama u BiH, a također će se inzistirati i na humanom tretmanu u skladu s europskim pravilima.

Podijeli objavu