Naslovnica POLJOPRIVREDA Problemi za poljoprivredne proizvođače – nedostaje ambalaže

Problemi za poljoprivredne proizvođače – nedostaje ambalaže

Podijeli objavu

Destabilizacijom tržišta i proizvodnih pogona nakon rata u Ukrajini, pred bh. prerađivačima teška je i neizvjesna sezona.

Prehrambena industrija je u problemima jer u tvornicama nedostaje ambalaže – piše Akta.ba.

U poduzećima koja se bave preradom i konzerviranjem voća i povrća kažu da zbog ovog problema ne mogu ugovarati količine za otkup.

Pred proizvođačima je teška i neizvjesna sezona.

U ovo doba godine povrtlari bi već trebali imati plan sjetve povrća za predstojeću sezonu.

Međutim, organizirana proizvodnja dovedena je u pitanje – ambalaža ove godine određuje količine i cijene gotovih proizvoda.

“U ovisnosti od nabave ambalaže i količine koju uspijemo osigurati pozicionirat ćemo se prema ukupnoj ovogodišnjoj proizvodnji.”, kaže Stevo Filipović, direktor PI Sava Semberija.

U tvoenici Sava Semberija ovih dana planiraju sastanak s oko 400 poljoprivrednih proizvođača kooperanata iz Bosne i Hercegovine kako bi dogovorili potrebne količine i visinu otkupne cijene za ovogodišnju sezonu prerade.

“Nadamo se da ćemo uspjeti u proizvodni proces ući potpuno spremni. Trenutno radimo list kupusa za tržište Dubaija i džem od šipurka. Paralelno se radi parcijalno i remont tvornice i nadamo se da ćemo biti potpuno spremni za ovogodišnju proizvodnju.”, naglašava Filipović.

Cijene svih faktora proizvodnje znatno su veće, što će svakako utjecati i na cijenu finalnog proizvoda.

“Vrlo su skupigorivo i repromatrijal, mnogi proizvođači su odustali. Upitno je i kakva će biti cijena i kolike će biti količine.”, kaže poljoprivredni proizvođač Maden Lazić.

S obzirom na to da plaće i kupovna moć građana ne prate povećanje cijena, proizvođači su zabrinuti da će uvozna, jeftina roba tek sada preovladati na domaćem tržištu.

Akta.ba

Podijeli objavu