Naslovnica ZANIMLJIVOSTI HRVATSKA MUČENICA JELA

  HRVATSKA MUČENICA JELA

  Podijeli objavu

  To je hrabra Hercegovka,
  s Krivodola Jela,
  nje’na mladost i ljepota
  tužno će da strada,
  u svom selu Krivodolu,
  kraj Mostara grada.

  Mlada Jela nije htjela,
  tom zlikovcu ispuniti želju,
  da će mučki umrijeti,
  to je dobro znala,
  ali čednost i ljepotu
  svoju nije dala.

  Počivajte u grobovima
  ti i Diva Grabovčeva,
  vi ste ponos svoga roda,
  povjest vaša izbrisat se neće,
  dok se Hrvat ponosito,
  ovom zemljom kreće.

  Hrabrost vjera i poštenje,
  pečati su mučenice ove
  i poštenog hrvatskoga puka,
  dične zemlje, zemlje Hercegove.

  Katarina Zovko Ištuk

  Mostar 24. veljače 2023

   


   

  Na Krivodolu, u ogradi Gabruši, nalazi se već koje stoljeće „Jelin grob“. Po trajnoj pučkoj predaji, tu je pokopana djevojka Jela koju je neki neimenovani Turčin namjeravao silovati. Ona mu je pružila otpor, a on ju je ubio. Od trenutka njezine mučeničke smrti pa do dana današnjega njezin je grob hodočasničko mjesto kako se god ta riječ razumjela.

  U usmenoj predaji na Krivodolu živi neprekinuta predaja o Jelinu mučeništvu, o njezinu stradanju i grobu. S koljena na koljeno, od generacije na ge­neraciju usmena se pučka predaja na krivodolsku „mučenicu“ blaženo i sveto prenosi. Njezin je grob narodno hodočasničko mjesto.

  Najkraći životopis glasi: Jela je ostala u usmenoj predaji u puku na Krivodolu kao kršćanska mučenica. Spominjući se njezina umorstva, predaja prenosi da su Turci iz Mostara češće u ono doba iznenada u manjim skupinama zalazili po okolnim katoličkim selima i činili različite zulume (nasilja): premlaćivali ili ubijali katolike, odvodili ih u tamnice, stoku im krali, otimali i odvodili, a djevojke i žene silovali.

  Prigodom jednoga od takvih nemilih turskih upada na Krivodol Turci su zatekli Jelu kod ovaca u ogradi, danas zvanoj Gabruša. Ovce su joj sakupili da bi ih sa sobom potjerali, a Jelu pokušali silovati.

  Turci su dopuštali sebi činiti što im se prohtije pa tako i silovati katoličke djevojke. Tako su pokušali i s Jelom. Iz mržnje prema Jeli i Jelinoj kršćanskoj vjeri pokušali su je obeščastiti. Nisu računali na hrabrost kršćanske djevojke koja je živjela svoju vjeru i čuvala kršćansko i djevojačko dostojanstvo. Nakon nasilničke smrti Jela je pokopana ne u groblju, nego na mjestu same mučeničke smrti, ondje gdje joj je krv prolivena. Predaja kaže: „Šest ljudi treći dan poslije mučeničke Jeline smrti otišli su i Jelu pokopali.“

   

  Podijeli objavu