Naslovnica BiH Za deset godina iz BiH iselilo 600 tisuća ljudi

Za deset godina iz BiH iselilo 600 tisuća ljudi

Podijeli objavu

Više od 600 tisuća stanovnika napustilo je BiH u posljednjih deset godina, pokazuju još nepotpuni podaci Unije za održivi povratak i integracije u BiH. 

– Zaključno sa 2021., naši volonteri evidentirali su odlazak 484.996 građana. Ovom broju treba dodati podatak da su u 2022. godini Posavska županija i Županija Zapadnohercegovačka izgubili 15.000 stanovnika, od kojih je oko 70 posto mladih, najviše iz Odžaka, Domaljevca, Šamca i Modriče – rekla je za “Avaz” predsjednica Unije Mirhunisa Zukić.

Masovan odlazak mladih prisutan je i u Doboju te Derventi, Tesliću, Bosanskoj Gradišci, Prijedoru, Prnjavoru.

– Postotak mladih koji odlaze iz Ljubuškog, Širokog Brijega i Gruda je čak oko 80 posto. Grahovo je grad duhova, u Drvaru se zatvaraju škole i služe samo za glasovanje na izborima, istočna Bosna ostaje pusta.

Imamo toliko tužnih gradova i, prema pristiglim podacima, procjenjujemo da se iz BiH u posljednjih deset godina 600 tisuća stanovnika iselilo iz BiH – navela je Zukić.

Podaci se još prikupljaju i obrađuju, a radi to 60 volontera na terenu, tako da bi crna statistika, o kojoj, čini se, brinu samo Unija i mediji, mogla biti i gora.

Pozitivni primjeri iz Sanskog Mosta, gdje kompanija GAT mladima osigurava plaću od 1.400 KM, Lukavca, općine koja je osigurala značajnu podršku upošljavanju mladih, ili Bratunca, gdje nedostaje vrtića, nažalost, nisu dovoljni da promijene ukupnu sliku.

Avaz.ba

Podijeli objavu