Naslovnica GOSPODARSTVO Odakle stižu mobiteli koji se nalaze na tržištu BiH?

  Odakle stižu mobiteli koji se nalaze na tržištu BiH?

  Podijeli objavu

  Iako je lani u BiH uvezeno za oko 58.000 kg manje telefonskih uređaj nego godinu ranije, oni su koštali 25 milijuna KM više, a razlog tome je taj što se uvoze kvalitetniji i skuplji telefoni.

  Tako je, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, prošle godine uvezeno 186.554,85 kg telefonskih uređaja, uključujući telefone za mobilne radiotelefonske mreže ili druge bežične mreže, te ostalih uređaja za primanje slike, glasa ili drugih podataka, čija je cijena iznosila 157.645.107 KM – piše Indikator.ba.

  – S druge strane, 2021. godine je u BiH uvezeno 244.786,94 kg ovih uređaja, ukupne vrijednosti 132.536.747 KM, potvrdili su za “Nezavisne” iz UNO BiH.

  Lani se, prema ovim podacima, najviše telefona uvezlo iz Kine, i to u vrijednosti od oko 95,5 milijuna KM.

  – Slijedi Vijetnam, odakle je uvezeno ovih uređaja ukupne vrijednosti 45.880.846 KM, te 12.829.824 KM iz Indije, navode iz UNO BiH. Dalje slijede Južna Koreja, Njemačka, Malezija, SAD

  Dragan Gligorić, ekonomski analitičar za međunarodnu monetarnu ekonomiju, kaže kako je jedan od razloga rasta cijena mobilnih telefona materijal koji se u njih ugrađuje, a čija cijena raste na svjetskim burzama.

  – Drugi razlog je što se sve više izrađuju kvalitetniji mobilni telefoni s mnoštvom funkcija, odnosno sve manje se uvoze telefoni koji su obavljali osnovne funkcije, a koje je sve teže naći u prodaji, tako da su to dva faktora zbog kojih raste prosječna cijena telefonskog uređaja. Znači, radi se ne samo o tome da raste cijena telefonskog uređaja i proizvodnje, nego se vjerojatno uvoze kvalitetniji mobilni telefoni, rekao je Gligorić.

  Indikator.ba

  Podijeli objavu