Naslovnica CRNA KRONIKA Naručio traktor preko interneta, uplatio nekoliko tisuća eura, a dobio je…

Naručio traktor preko interneta, uplatio nekoliko tisuća eura, a dobio je…

Podijeli objavu

Dogodila se još jedna u nizu prijava zbog prijevare prilikom kupnje traktora putem interneta, a ovoga puta o jednom slučaju izvijestila je Policijska uprava krapinsko-zagorska.

Naime, početkom veljače je 46-godišnji hrvatski državljanin s nepoznatom osobom dogovorio kupnju traktora. “Putem elektroničke pošte ostvario je komunikaciju s osobom koja se predstavila kao djelatnik poduzeća koje prodaje teretna vozila te uplatio nekoliko tisuća eura na bankovni račun tvrtke”, objavili su iz policije – prenosi Agroklub.

Traktor mu nije isporučen, niti mu je vraćen novac, a na broj telefona kao i na mail putem kojeg je komunicirao s poduzećem nitko ne odgovara.

Budući da se na pojedinim internetskim stranicama učestalo objavljuju oglasi, čiji je cilj prijevara kupaca, policija upozorava građane da budu oprezniji i da ne nasjedaju na povoljne oglase o prodaji različitih proizvoda.

Opreza nikad dosta

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, prenose i nekoliko savjeta Europola za sigurnu kupnju koji pomažu da se smanji broj online prijevara:

-Kupujte od provjerenih izvora – koristite marke i trgovine koji su vam poznati ili koje ste već koristili te provjeravajte kako su ocijenjeni prodavači od kojih kupujete na stranicama kao što su Amazon i eBay.
-Provjeravajte trajna plaćanja – prije nego što pošaljete podatke o svojoj kreditnoj kartici za plaćanje trajnih usluga preko interneta, saznajte kako možete prekinuti tu uslugu.
-Mnogi internet trgovci će od vas tražiti da čuvaju vaše podatke o plaćanju – dobro razmislite prije nego što pristanete i upoznajte se sa svim rizicima koje takva odluka donosi.
-Koristite kreditne kartice pri online kupovini – većina kreditnih kartica ima dobru politiku zaštite kupca. Ako niste dobili ono što ste naručili, izdavatelj kartice će vam vratiti novce.
-Provjerite je li prijenos podataka prikladno zaštićen – potražite ikonu lokota na URL traci te koristite HTTPS i SSL protokole kada pregledavate internet.
-Uvijek spremite sve dokumente vezane uz vaše on line kupnje – mogli biste ih trebati da utvrdite uvjete prodaje ili dokažete da ste platili robu.
-Ako ne kupujete određeni proizvod ili uslugu, nemojte davati podatke o svojoj kreditnoj kartici.
-Kada kupujete online od druge osobe, nemojte slati novac unaprijed – ako je moguće, dogovorite se da prvo dobijete robu. Također, ako vam se netko obrati online i traži novac, razmislite biste li dali isti iznos novca nepoznatoj osobi koju sretnete na cesti.
-Nikada nikome nemojte slati broj kartice, PIN ili druge podatke o kartici putem elektroničke pošte – izbjegavajte online kupovinu na stranicama koje ne koriste potpunu autentifikaciju (Verified by Visa/MasterCard Cesure Code). Nikada ne šaljite podatke o kartici u nekriptiranoj elektroničkoj pošti. Neke online trgovine izvan Europe traže da im dostavite kopiju svoje kartice ili putovnice putem telefaxa kao jamstvo.

Agroklub

Podijeli objavu