Naslovnica DRUŠTVO Međugorje se priprema za novi hodočasnički val

Međugorje se priprema za novi hodočasnički val

Podijeli objavu
Foto: Youtube / Medjugorje-info.com

Tokom siječanjskih dana i većinu veljače u Međugorju kao po običaju vlada svojevrsno hodočasničko zatišje. Tu i tamo mogu se vidjeti pojedine grupice hodočasnika koje su više rijetkost nego pravilo, ali ipak, potvrđuju kako Međugorje nikad nije potpuno pusto.

Ugostitelji i turistički radnici također uzimaju zasluženi odmor, tako da je podosta restorana zatvoreno ili se obnavlja, a nadograđuju se izgrađuju neki novi objekti budući da su zasada predviđanja i najave za slijedeću sezonu više nego pozitivni.

Povratak na predpandemijske brojke

Podsjetimo i kako je u Međugorju, nakon dvije godine svojevrsnog stagniranja zbog pandemijskih ograničenja kretanja, protekla 2022. ponovno ostvarila iznenađujuće dobar povrat hodočasničkih posjeta. Tako je župni ured sv. Jakova zabilježio brojku od 1 522 600 podijeljenih svetih pričesti, a na sv. misama je koncelebriralo 36 706 svećenika. Tim brojkama Međugorje je skoro dostiglo predpandemijski rekord kada je na svetim misama bilo podijeljeno 1 825 000 sv. pričesti, a na sv. misama koncelebriralo 44 764 svećenika.

Sastanak Mjesnih zajednica i župnika

U svrhu bolje organizacije i iznalaženja boljih infrastrukturnih rješenja, početkom veljače u prostorijama MZ Međugorje održan je i sastanak predstavnika Mjesnih zajednica Međugorja i Bijakovića sa novim međugorskim župnikom fra Zvonimirom Pavičićem.

Na tom sastanku župnik je upoznat sa planovima i projektima koje MZ žele provesti u tekućoj godini. Prije svega radi se o infrastrukturnim objektima kao što su javni WC u podnožju Brda ukazanja, rasvjeta, prometnice i parkirališne površine. Na sastanku je bilo riječi i o javnom redu i miru posebno oko crkve i duhovnih zona Križevca i Brda ukazanja, čistoći, trgovini na javnim površinama duhovnih zona, puštenim životinjama te posebno o velikim količinama smeća na javnim površinama. Također je na sastanku dogovoreno kako će ova suradnja između župnog ureda i MZ biti kontinuirana sve u cilju uređenja župe i provođenja projekata koji će boravak hodočasnika u Međugorju učiniti što ugodnijim.

Prioritet je pastoralna skrb za hodočasnike

Kako je već više puta naglašavano i glavni razlog zbog kojeg je papa Franjo u Međugorje poslao Apostolskog vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje mons. Alda Cavallia, glavna skrb i briga Crkve jest pravilna i pripadajuća pastoralna skrb prema hodočasnicima koji ovdje dolaze. Zbog toga se i mons. Cavalli zalaže za bolju organizaciju liturgijskih slavlja za hodočasničke grupe u župi te za organizaciju prigodnih kateheza od strane franjevaca. Zajedno sa pastoralnim osobljem u župi i novim župnikom fra Zvonimirom Pavičićem stoga će zajednička briga za nadolazeću hodočasničku sezonu biti da hodočasnici i njihove pastoralne potrebe imaju prioritet u župi u odnosu na bilo kakva okupljanja koja nisu striktno vezana za međugorsku duhovnost. Uz to razmatra se i izgradnja većeg liturgijskog prostora u koji bi mogao stati veći broj hodočasnika, kako je već prije najavio mons. Cavalli.

Početkom ožujka očekuje se povećani broj dolazaka hodočasnika

Početak hodočasničke sezone najavljen je za prve dane ožujka, a svakako će se sezona zahuktati i prvom ovogodišnjom međunarodnom duhovnom obnovom u župi. To je 28. Međunarodna duhovna obnova za organizatore hodočašća, voditelje centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje koja će se održati u Međugorju od 14. do 18. ožujka 2023. godine. Tema ovog susreta, kao i svih međunarodnih susreta ove godine je: “Evo majke moje i braće moje!” (Mt 12, 49) U Gospinoj školi!

Medjugorje-info.com

Podijeli objavu