Naslovnica DRUŠTVO Istaknuta važnost prevencije i ranog otkrivanja malignih oboljenja

Istaknuta važnost prevencije i ranog otkrivanja malignih oboljenja

Podijeli objavu

Vršiteljica dužnosti predstojnice Klinike za onkologiju prim. doc. dr. sc. Inga Marijanović u srijedu je u edukativno-rehabilitacijskom centru „Sveti Josip Radnik“ održala edukativno predavanje o važnosti prevencije te važnosti brige za sebe i svoje zdravlje.

Na samom početku predavanja, dobrodošlicu stručnoj predavačici i svim nazočnim posjetiteljima poželjela je Matea Brekalo, ravnateljica JU Edukacijsko-rehabilitacijskog centra Sveti Josip Radnik, nakon čega je dr. Marijanović iskazala zadovoljstvo što je, u mjesecu kada se obilježava Svjetski dan borbe protiv raka, u prilici govoriti o ovom izraženom javnozdravstvenom problemu.

Kako bi istaknula o kakvom problemu je riječ, predavačica je naglasila kako svake godine približno 20 milijuna ljudi u svijetu oboli od malignih oboljenja, od čega približno polovina slučajeva završi smrtnim ishodom te da je rak u razvijenim zemljama nakon kardiovaskularnih bolesti drugi uzrok smrti.

Prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ovakve brojke će se još dodatno pogoršati, a smisao ovoga predavanja bila je ukazati na činjenicu da smo svi odgovorni za svoje zdravlje i ukazati na važnost prevencije, samopregleda te ranog otkrivanja bolesti.

Tijekom predavanja prim. doc. dr. sc. Inga Marijanović stavila je poseban naglasak na prevenciju raka pluća, prevenciju raka dojke, prevenciju raka grlića maternice, prevenciju raka debelog crijeva i prevenciju raka prostate.

U edukativnom predavanju također su aktivno sudjelovale dr. Zdravka Marijanović i dr. Ozana Medić, ravnateljica Doma zdravlja Čitluk.

Citluk.ba

Podijeli objavu