Naslovnica POLITIKA Trećerazredni ćato iz MMF-a protiv nižih cijena električne energije

Trećerazredni ćato iz MMF-a protiv nižih cijena električne energije

Podijeli objavu

Rezidentni predstavnik MMF-a za BiH Andrew Jewell istaknuo je kako je ta institucija protiv ukidanja trošarina na gorivo, smanjenja PDV-a za osnovne životne namirnice i nižih cijena električne energije.

– Što se tiče privremenog ukidanja trošarina na gorivo, u vrijeme naših konzultacija u ožujku 2022., naglasili smo kako bi se ovakva politika mogla razmotriti. Međutim, kako su cijene goriva danas mnogo niže, a i inflacija bilježi trend pada, ne smatramo kako je privremeno ukidanje trošarina opravdano – rekao je Jewell – prenosi ekapija.

Govoreći o potezima vlasti u vremenu energetske krize, on smatra kako je, iako su i građani i poduzeća u BiH imali koristi od nižih cijena električne energije, ta politika ipak i skupa i neodrživa.

– Nadalje, u ovakvim situacijama poželjno je dozvoliti da cijene električne energije rastu u skladu s tržištem, međutim tada je potrebno istovremeno kompenzirati najranjivije kategorije društva. Drago nam je vidjeti da je Republika Srpska uvela blok tarife, gdje kućanstva plaćaju različite tarife ovisno o tome koliko električne energije potroše – navodi Jewell.

Također je ocijenio ispravnim neuvođenje niže stope PDV-a za osnovne životne namirnice u BiH.

– Bosna i Hercegovina ima jedan od najefikasnijih PDV sustava u Europi, u velikoj mjeri zahvaljujući jedinstvenoj stopi PDV-a od 17%, koja pojednostavljuje naplatu i umanjuje mogućnosti prijevare. Niža stopa na osnovne životne namirnice je skup i loše ciljan instrument za pružanje povlastica kućanstvima s nižim primanjima – naglasio je Jewell.

On smatra kako je bolja politika, u tom smislu, pružati ciljanu dohodovnu pomoć.

Podijeli objavu