Naslovnica Povijest Na današnji dan u Sarajevu su otvorene XIV zimske olimpijske igre

Na današnji dan u Sarajevu su otvorene XIV zimske olimpijske igre

Podijeli objavu

Na današnji dan 8. veljače 1984. godine otvorene su XIV zimske olimpijske igre čiji je domaćin bilo Sarajevo.

Međunarodni olimpijski odbor 1978. godine, u Ateni, je odabrao Sarajevo za organizatora XIV zimskih olimpijskih igara.

U konkurenciji su bili japanski Sapporo i zajednička kandidatura dva švedska grada Faluna i Göteborga .

U organizaciju su utrošena velika sredstva. Pripreme koje su trajale godinama, uz dobro organizirane igare, kao rezultat imaju izgrađene prometnice, hotelske komplekse kako na planinama (Bjelašnica, Igman, Jahorina) tako i u gradu, sportski centri Skenderija i Zetra, žičare, ski liftovi…

Sarajevo je postalo centar svjetskih i medijskih zanimanja. XIV zimske olimpijske igre bile su održane od 8. do 19. veljače. U programu je bilo alpsko skijanje (Bjelašnica i Jahorina), bob i sanjkanje (Trebević), hokej i umjetničko klizanje (Zetra i Skenderija), biatlon, nordijsko skijanje i skokovi (Igman). Na ovim igrama prijavilo se 49 nacionalnih olimpijskih odbora. U Sarajevo je stigao rekordan broj sudionika (preko 2500). Sarajevo je otvorilo vrata i poželilo dobrodošlicu svima!

Otvaranje XIV zimskih olimpijskih igara pratilo je oko 60 000 Sarajlija, na stadionu Koševo, i oko dvije milijarde ljudi preko TV-a. Olimpijski plamen je upalila klizačica Sanda Dubravčić.

Igre su među sudionicima, a i među gledateljima ostale u vrlo dobrom sjećanju. Domaćinima je posebno bilo drago što je slovenski alpski skijaš Jure Franko osvojio srebrnu medalju u veleslalomu – prvu medalju koju će Jugoslavija dobiti na zimskim olimpijadama. Franka su Sarajlije na skijalištu bodrile s transparentima na kojima je pisalo “Više volimo našeg Jureka, nego domaćeg bureka”, ili kraće “Volimo Jureka, više od bureka”.

Ipak, najveće zvijezde sarajevske Olimpijade su bili sudionici u umjetničkom klizanju. Najbolji dojam je ostavio britanski par Jayne Torvill i Christopher Dean koji su osvojili zlatnu medalju. Na Igrama je zlatnu medalju dobila i istočnonjemačka klizačica Katarina Witt koju je upravo sarajevska olimpijada učinila jednom od najvećih sportskih ikona kraja 20. stoljeća.

19. veljače na ceremoniji zatvaranja Zimskih olimpijskih igara tadašnji predsjednik Međunarodnog organizacijskog odbora Juan Antonio Samaran je rekao kako je Sarajevo najbolji organizator Zimskih olimpijskih igara do tada u njihovoj povijesti. “Doviđenja drago Sarajevo”, bile su riječi Juana Antonia Samarana.

Olimpijski duh još uvijek živi u ovom gradu i njegovim stanovnicima, unatoč generacijskim smjenama. Zimske olimpijske igre su sigurno jedna od najboljih stvari koje su se dogodile gradu Sarajevu i državi Bosni i Hercegovini.

Podijeli objavu