Naslovnica POLITIKA HNSBiH: Usvojena Deklaracija, demografska strategija Hrvata u BiH te Pravilnik o odlikovanju...

HNSBiH: Usvojena Deklaracija, demografska strategija Hrvata u BiH te Pravilnik o odlikovanju i priznanjima

Podijeli objavu

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH završio je svoje današnje zasjedanje ponovnim izborom dr. Dragana Čovića za predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH, krovne organizacije hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Nakon zasjedanja novinarima se obratio ponovno izabrani predsjednik te je prokomentirao sve odluke koje su danas izglasane.

– Drago mi je što smo na kvalitetan način okončali današnju sjednicu HNS-a, gdje smo usvojili bitne dokumente, promijenili u jednom tehničkom dijelu i sami Statut, usvojili demografsku strategiju i Pravilnik o odlikovanjima i priznanjima HNS-a te ono što je posebno bitno jest da je usvojena Deklaracija XI. Sabora – rekao je dr. Čović.

Kako kaže, HNS BiH je danas ponovno pokazao snagu i zajedništvo.

– HNS pokazuje snagu i izraženo jedinstvo među hrvatskim političkim strankama u BiH što je jamac da ćemo znati stvoriti ambijent da se bez naših predstavnika neće moći voditi politika u BiH i uspostavljati vlast na bilo kojoj razini. Sad je bitno da formiramo Glavno vijeće i oformimo odbore HNS-a te da kroz njih napravimo i ostale strategije, kao što je socijalna, ekonomska, itd. Naš cilj na vanjskom planu je jasan, to su euroatlantske integracije, a HNS će u tome biti predvodnik u svim procesima – poručio je dr. Čović.

HNS-a BiH danas je usvojio i dokument Demografska strategija Hrvata u BiH.

– Napravili smo demografsku strategiju hrvatskog naroda, ali je besmisleno promatrati demografiju kroz samo jedan narod i smatram kako ova strategija može biti osnova i ostalima u BiH. Mi to moramo prenijeti na sve institucije i tada bi to sve imalo smisla, a ovo je prijedlog kakvim ga mi vidimo. Nadam se da ćemo s partnerima sve ovo promijeniti jer će bez toga ovo biti samo jedan pokušaj da nešto uradimo. Mi već tamo gdje djeluje HNS prakticiramo značajan dio mjera iz ove strategije u praksi, tj. u 23 općine i i grada te pet županijskih prostora – ustvrdio je.

Po Čovićevim riječima, demografska obnova velika je nužnost i izazov za BiH.

– Danas je BiH naselila čitavu Europu, a možemo samo nagađati koliko nas ima u BiH, po različitim statistikama nas ima manje od dva i pol milijuna. Popis stanovništva je trebao biti napravljen 2021. da bi bar formalno baratali brojkama. Ostalo je puno raditi po tome pitanju, posebno u socijalnim i ekonomskim mjerama te je najbitnije da u središte svega postavimo obitelj. Na nama je velika odgovornost i nadam se da ćemo moći odgovoriti na izazove ispred nas – ustvrdio je predsjednik HNS-a BiH dr. Dragan Čović.

Susret dr. Čovića i Plenkovića u Domu HDZ-a BiH

Pred XI. zasjedanje HNS-a BiH u Domu HDZ-a BiH upriličen je susret dvojice stranačkih predsjednika i visokih političkih dužnosnika dr. Dragana Čovića i Andreja Plenkovića s izaslanstvima.

Uz predsjednika Vlade RH Plenkovića u Mostaru su danas i ministar MVEP-a Grlić Radman, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Medved, zastupnica u Saboru RH Bušić, državni tajnik Milas i veleposlanik Sabolić koji su došli dati potporu zasjedanju krovne organizacije hrvatskog naroda u BiH.

Podijeli objavu