Naslovnica Povijest Međunarodni je dan sjećanja na žrtve holokausta: Pogledajte kako danas izgleda Auschwitz,...

Međunarodni je dan sjećanja na žrtve holokausta: Pogledajte kako danas izgleda Auschwitz, nekadašnja tvornica smrti

Podijeli objavu

Na današnji dan, 27. siječnja 1945. sovjetske jedinice ušle su u najzloglasniji i najveći nacistički logor Auschwitz u Poljskoj te se ovaj datum obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

U tom logoru i mučilištu nevinih život je izgubilo više od milijun ljudi od kojih su 90 posto bili Židovi. Međunarodni dan sjećanja na holokaust obilježava se u europskim zemljama u kojima je tijekom Drugog svjetskog rata život izgubilo 53 milijuna ljudi, a od čega oko 31 milijun civila što se nije dogodilo nikada prije u povijesti ratova.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine donijela službenu Rezoluciju o obilježavanju toga dana. Rezolucija apelira na sve članice Ujedinjenih naroda da poštuju sjećanje na žrtve holokausta. Također, Rezolucija ohrabruje razvoj obrazovnih programa čime se želi pokazati odlučnost da se pomogne u sprječavanju genocida u budućnosti.

Rasistički progon i istrebljenje Židova, Roma i drugih takozvanih nearijevskih rasa, političkih neistomišljenika, invalida, homoseksualaca i ratnih zarobljenika, koje je nacistička Njemačka pokrenula i provodila diljem Europe, mračna je strana povijesti s trajnim posljedicama. Isticanjem važnosti sjećanja na žrtve i preživjele odaje se počast milijunima nedužnih žrtava te upozorava na opasnost rasne mržnje.

Portal Brotnjo.info donosi fotografije iz Auschwitza koje su nastale prije nekoliko godina.

Kompleks se sastojao od tri glavna kampa: Auschwitz I., administrativni centar, Auschwitz II. (Birkenau) kamp za istrebljivanje, i Auschwitz III. (Monowitz) radnički kamp te još 45 satelitskih logora.

Među najpotresnijim scenama prilikom posjeta svakako su one iz Birkenaua gdje su zatvorenike ubijali, a potom ih spaljivali u pećima.

Pogledajte fotografije….

Birkenau

Podijeli objavu