Naslovnica POLITIKA Zmaj od Šipova u Vijeću ministara BiH?

Zmaj od Šipova u Vijeću ministara BiH?

Podijeli objavu

Nakon što je Borjana Krišto predložila imena kandidata za državne ministre i zamjenike ministara, uslijedila je rasprava državnih parlamentaraca o kompetentnosti kandidata.

Borjana Krišto je pročitala imena za ministre i zamjenike ministara. Iako se mislilo da će jedan od njenih zamjenika biti Elmedin Konaković, ona je na tu dužost predložila Zukana Heleza. Osim njega, predložila je i Zorana Tegeltiju.

Prvi se za riječ javio dosadašnji potpredsjednik RS-a, a sada zastupnik u državnom parlamentu ispred DF-a Milan Dunović.

“Nisu se stekli formalni uvjeti za imenovanje. Ni povjerenstvo ni zastupnici nisu dobili podatke jesu li su kandidati za ministra sigurnosti i odrane prošli potrebnu provjeru”, rekao je on.

Mladen Bosić (SDS) je rekao da je prethodno Vijeće upamćeno kao najlošije od potpisivanja Daytonskog sporazuma do danas, a lijepe riječi nije rekao ni za nove ministre.

On ističe da će za ove ministre dići ruku i oni koji se otvoreno ne slažu s njihovim imenovanjima aludirajući na ogranak SNSD-a koji se početkom ovog tjedna pobunio protiv Nenada Nešića.

Šemsudin Mehmedović (SDA) je naglasio kako je strogo protiv ovakvog Vijeća ministara BiH te je pozvao “sve one koji su principijelni” da ne glasaju za njih.

“Svi su prošli sigurnosne provjere, ali samo formalno. To je manjkavost naših procedura, jedan kandidat bi morao proći opsežne provjere”, naveo je on.

Imao je i niz zamjerki na kandidate, između ostalog to što neki od njih neskriveno blokiraju razvoj BiH. Imao je i poruku za buduće Vijeće ministara.

“Vi preuzimate povijesnu odgovornost i ulogu da će se poboljšati ugled BiH ili će se dogoditi izdaja BiH. Pomno ćemo pratiti svaki vaš korak”, kazao je Mehmedović.

Safet Kešo (SDA) je ukazao na to da su predloženi ministri obrazovno potkapacitirani, a da o svom poslu ne znaju ništa ni iz operativnog ili životnog iskustva, koje u ovim oblastima nisu imali. Ističe da će to, u kombinaciji sa principom “da nitko nikom ne smeta” dovesti do degradiranja bh. institucija “možda čak i nepovratno”.

“Ovaj princip predstavlja opasno minsko polje u kojem djeluju predloženi ministri-pripravnici, najveći dio kandidata koji će zauzeti pozicije, nisu imali nikakvog dodira s poslovima iz nadležnosti ministarstava za koje se bore. Osim obrazovne potkapacitiranosti, većina nema nikakvo operativno, pravno, životno iskustvo u ovim oblastima. Čak i sami kandidati za ministre prije trebaju biti predmet zanimanja ministarstva sigurnosti, a ne ministri. Tegeltija je također bio na čelu do sad najneefikasnijeg Vijeća, a sad je kandidat za ministra”, rekao je.

Nakon njega se za riječ javio Zlatko Miletić (Za nove generacije), koji na federalnoj razini koalira sa strankama, koje su na državnoj razini formirale vlast. On je također iznio niz zamjerki na kandidate za državne ministre i rekao kako neće glasati za njih.

Branislav Borenović (PDP) je rekao da je na djelu samo podjela fotelja i privilegija te oduživanje pojedincima za “lažne performanse i glumatanje u izbornoj kampanji”.

“Ne bi čudilo ni da bude predložen Zmaj od Šipova”, kazao je on.

Klix.ba

Podijeli objavu