Naslovnica POLITIKA Bakir priznao kako ga BiH ne zanima: SDA će formirati vlast u...

Bakir priznao kako ga BiH ne zanima: SDA će formirati vlast u Federaciji

Podijeli objavu

Predsjednik Stranke demokratske akcije rekao je večeras za svoju stranačku televiziju inače poznatiju kao “Federalna” kako “Osmorka” više ne postoji.

– Što se tiče državne razine nisam siguran da ćemo biti vlast, mada mislim da su šanse 50:50, a što se tiče federalne bez nas se neće moći napraviti Federalna vlada – naglasio je u Dnevniku D Bakir izetbegović.

– Zasad ćemo ostati u ovom sastavu i on neće biti promijenjen dok se ne napravi dogovor normalan u kojem će biti ispoštovana volja birača. Trebaju se pobjednici dogovoriti, oni koji su dobili najviše glasova, koji imaju najviše parlamentaraca, izaslanika u Domu naroda, koji imaju predsjednika i potpredsjednika Federacije. Treba ispoštovati volju glasača. SDA je skoro duplo jača od sljedeće stranke na izborima. Mimo toga ići u ovo u šta se krenulo, to se treba izmoriti te da napravimo kako treba Federalnu vladu – kaže Izetbegović koji tvrdi kako “Osmorka” više ne postoji.

– To se sve svodi na “Trojku”, plus jedna dvije neke manje stranke. Kada se zbroje oni nemaju kao SDA i DF zajedno. A u Domu naroda bez pomoći SNSD-a i HDZ-a oni neće imati čak ni potpredsjednika u srpskom klubu – kazao je predsjednik SDA za FTV.

Podijeli objavu