Naslovnica POLITIKA Evo koliko će ubuduće iznositi otpremina prilikom odlaska u mirovinu!

Evo koliko će ubuduće iznositi otpremina prilikom odlaska u mirovinu!

Podijeli objavu

Na prijedlog Federalnog ministarstva financija, Vlada FBiH utvrdila je amandmane na Prijedlog zakona o porezu na dohodak. Danas utvrđeni amandmani postaju sastavni dio Prijedloga zakona koji je Vlada ranije uputila u parlamentarnu proceduru po redovitom postupku.

Jednim od amandmana je utvrđeno da dohodak do 1.000 KM neće biti oporezivan. Ovim amandmanom na prijedlog Vladinog zakona u Parlamentu vrši se izmjena osobnog odbitka na mjesečnoj razini s predloženih 800 KM na 1.000 KM kao stavka u izračunu ukupnog dohotka. Naime, intencija osobnog odbitka kod dohotka od nesamostalnog i samostalnog rada jeste zaštita niskih plaća, a koji se kod izračuna ogleda kao nulta stopa poreza na dohodak do predloženih 1.000 KM. Uvećanje osobnog odbitka s 800 KM na 1.000 KM predloženo je kao mjera pomoći radno-sposobnom stanovništvu.

Prema obrazloženju drugog utvrđenog amandmana također je predloženo da se za izuzete prihode na ime stipendije, troškova prakse, te obrazovanja i volontiranja, izvrši izmjena načina iskazivanja izuzetog prihoda s fiksnog iznosa kakav je bio, na postotni iznos u odnosu na prosječnu plaću. Prijedlog za ovom izmjenom potakli su budući nepredviđeni inflatorni pritisci, gdje će ovi izuzeti iznosi rasti s rastom prosječne plaće.

Pored toga prijedlog je da se poveća iznos izuzetog prihoda na ime otpremnine prilikom odlaska u mirovinu s tri na šest prosječnih plaća. Prijedlog za ovom izmjenom također su potaknuli budući nepredviđeni inflatorni pritisci i zaštita primanja budućih umirovljenika.

Amandmanom je utvrđeno da početak primjene zakona bude 1.1.2024. godine.

Podijeli objavu