Naslovnica CRNA KRONIKA Lopovi su bili aktivni pri krađi automobila, ali na njihovu žalost ni...

Lopovi su bili aktivni pri krađi automobila, ali na njihovu žalost ni policija nije spavala

Podijeli objavu

Iako je krađa automobila u BiH itekako izražena, ipak se vozila ne kradu kao prethodnih godina. Tako kradljivcima automobila u BiH 2022. godina i nije bila uspješna.

Prema posljednjim podacima Federalne uprave policije (FUP), za 11 mjeseci 2022. godine evidentirano je 126 kaznenih djela otuđenja motornih vozila. U godini ranije zabilježeno je 209 ovih kaznenih djela – piše Avaz.ba.

– Za ova djela nadležnim tužiteljstvima prijavljene su 63 osobe, od toga ih je 28 uhićeno. Naknadno je rasvijetljeno 50 kaznenih djela – podaci su FUP-a.

Povećanje broja ukradenih vozila tijekom 2022. godine, u odnosu na prethodnu, zabilježeno je na području Unsko-sanske i Županije Središnja Bosna. Ostale županije, navode iz FUP-a, bilježe smanjenje broja.

U BiH se, kao i u zemljama regije, najčešće kradu Volkswagenovi automobili, a u 2022. godini ih je ukradeno ukupno 70. Zanimljivo je da se u velikom broju kradu i vozila marke Škoda, a potom slijede automobili BMW i Renault, koji su, čini se, lopovima podjednako zanimljivi. U većem broju se kradu i Audi, Opel, Citroen, dok se skoro pa „preskaču“ Hyundai, Kia, Nissan, ali i Fiat.

Ljudevit Marić, glasnogovornik Uprave policije MUP-a HNŽ, podsjeća da je 2016. godine na području HNK ukradeno najmanje 110 automobila te da su akcije na razbijanju automafije u BiH prilično dale rezultate. Marić kaže da su u posljednjih tri do četiri godine zabilježeni rijetki slučajevi krađe skupocjenih automobila.

– Uglavnom se kradu vozila, takoreći, niske klase, i to u svrhu počinjenja drugih kaznenih djela – kaže Marić.

U Republici Srpskoj broj kaznenih djela otuđenja motornih vozila značajno je manji nego u Federaciji BiH. U prvih šest mjeseci 2022. godine, prema podacima MUP-a RS, prijavljena su 24 kaznena djela koja se odnose na otuđenje motornog vozila.

U Hercegbosanskoj županiji ni 2022. ni 2021. godine nije ukraden nijedan automobil, a u Županiji Zapadnohercegovačkoj tijekom 2022. ukradena su dva vozila, a godinu ranije tri.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji tijekom 2022. godine ukradeno je osam automobila, dok je u istom razdoblju  2021. godine zabilježeno 18 takvih kaznenih djela.

Avaz.ba

Podijeli objavu