Naslovnica CRKVA Blagdan je svete Kate

Blagdan je svete Kate

Podijeli objavu

Blagdan Svete Katarine (Svete Kate) obilježava se 25.11., a prema pučkom kalendaru označavao je posljednje dane jeseni i početak zime.

Od Svete Kate počinju pripreme za Božić i pjevaju se božićne pjesme. Najpopularnija meteorološka izreka koja spominje ovu sveticu vezuje je uz snijeg jer obično je ovo doba znatnijeg pogoršanja vremena i osjetnog zahlađenja.

Donosila snijeg ili ne, za Svetu Katu se vjeruje da je simbol hrabrosti.

Malo koja svetica, kao Sveta Katarina je od vrhunskih umjetnika primila izvanrednu počast koji je prikazuju kao kraljevnu okrunjenu ružama sa palmom u ruci, knjigom, uz strahovito mučilo kotača s bodežima ili pak s prstenom kao simbolom njezine zaruke s Kristom.

Tko je bila Sveta Katarina

Sveta Katarina, čije ime na grčkom znači ‘Ona koja je čista’, rođena je oko 282. godine, a umrla je 305. godine poslije Krista. Kroz povijest je Sveta Katarina bila poznata pod više naziva, kao što su Katarina Sijenska i Katarina Genovska, a u narodu je najpoznatija pod nazivom Katarina Aleksandrijska.

Mučena i pogubljena zbog svoje čvrste vjere u Boga, u narodu je postala oličenje vjere i čistoće. Danas je poznata kao zaštitnica djevica jer je i sama bila djevica, zaštitnica umirućih jer je umrla za vjeru, te zaštitnica govornika i teologa jer je obranila vjeru od filozofa koji su je trebali uvjeriti kako Bog ne postoji. Uz to, ona je i zaštitnica radnika, učenika, dojilja i bolesnih.

Na brdu Sinaj gdje je Sveta Katarina pokopana, car Justinijan je sagradio samostan Svete Katarine koji se i danas tamo nalazi. Na tom istom mjestu sagrađeno je međureligijsko središte za kršćane, židove i muslimane jer je prema biblijskoj priči upravo tamo Mojsije primio Deset Božjih zapovijedi.

Nekada su na selu do 25. studenog svi vanjski radovi bili završeni, više se nije radilo na polju, a ljudi su se sve više družili i odlazili u posjete jedni drugima te provodili vrijeme uz obitelj. Žene su već tada počele razmišljati o kolačima i pripremama za blagdane. U narodu od tog dana počinju pripreme za Božić, u nekim se krajevima od tog dana posti četiri tjedna, a vjernici idu na mise zornice i duhovno se pripremaju za blagdane koji slijede.

Sveta Katarina najavljuje adventsko vrijeme kada vjernici izrađuju adventske vjenčiće, a u crkvama se pjevaju adventske pjesme koje najavljuju radosnu vijest. Neke od tih pjesama svima su nam poznate i pjevaju se često i u našim crkvama.

PADAJ S NEBA

Padaj s neba, roso sveta, padaj s rajske visine!
Vapijahu starog svijeta duše čiste pravedne.
Otvori se, zemljo mila, da iz plodnog tvoga krila
u taj sretan, blažen čas svemu svijetu nikne spas.
Već se bliži vrijeme blago, već se bliži onaj čas
kad će izić Sunce drago, svanut svemu svijetu spas.
Svani dane, i noć skrati, sini sunce, i povrati Bogu čast
na visini, svijetu mir na nizini.

Narodni.net

Podijeli objavu