Naslovnica Najave Konferencija “Za žene povezane znanjem i iskustvom” u srijedu u Međugorju

Konferencija “Za žene povezane znanjem i iskustvom” u srijedu u Međugorju

Podijeli objavu

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ, Općina Čitluk i Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ zajednički organiziraju konferenciju “Za žene povezane znanjem i iskustvom”.

Konferencija će biti održana u srijedu 23. studenog 2022. godine, u Konferencijskoj dvorani HERCEG Etno sela u Međugorju, s početkom u 10:00 sati.

Cilj konferencije je prikazati načine povećanja iskoristivosti postojećih resursa ruralnih područja, te pružiti različite oblike podrške koji imaju za cilj razvoj poljoprivrede i turizma u ruralnim područjima HNŽ. Projektom „ZaŽene – povezane znanjem i iskustvom“ koji će trajati 12 mj., uključit će se i poticati žene u državama Jugoistočne Europe (Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija i Srbija) u sferi obrazovanja, učenja, zapošljavanja i poduzetništva što će u konačnici rezultirati revitalizaciji ruralnih područja

Otvaranje konferencije i pozdravne govore održat će dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a, Marin Radišić, načelnik Općine Čitluk i mr.sc. Dijana Katica, Predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo“.

Kroz šest panela razgovarat će se o statusu žena u ruralnim područjima, institucionalnoj podršci i aktivnostima u HNŽ, ruralnom turizmu, te o kulturnim rutama kao poticaju za poduzetničke inicijative žena u ruralnim područjima. Nakon pauze predviđene su tri radionice pod nazivima „Znam koliko vrijedim“, „Nova znanja u sigurne ruke“ i „Radim, dakle mijenjam“ pod vodstvom dr.sc. Marijane Miličević i Paule Jurjević, mag.ing.agr.

Panelisti će biti Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ, mr.sc. Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“, dr.sc. Mirjana Miličević, Institut za regionalni razvoj BiH, Aida Zubčević,mr.ph., Udruženje poslovnih žena u BiH, dr.sc.Dejan Tubić, dekan Veleučilišta u Virovitici i Robert Baćac, mr.oec., predsjednik Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute „Tur Kultur“.

Tijekom konferencije naglasak će biti na međunarodnoj razvojnoj suradnji kako bi se osigurali uvjeti za dugoročni rast i razvoj te osnažile žene u preuzimanju odgovornosti za vlastiti napredak.

Kroz sektorske i tematske cjeline (gospodarstvo, turizam, održivo življenje i razvoj, poljoprivreda i ruralni razvoj, socijalna uključenost i ljudski potencijal) povezat će se doprinosi pružatelja razvojne suradnje u jedinstveni odgovor za dugoročni održivi razvoj i ispunjavanje Agende 2030 (globalni razvojni program Ujedinjenih naroda).

Ciljevi i očekivani rezultati projekta:
– Osnaživanje sposobnosti prijavitelja i hrvatskog partnera (GTF – IOR) za provedbu projekta u svrhu međunarodne suradnje
– Stvaranje i osnaživanje partnerstva između OCD-ova u Hrvatskoj i projektnom području
– Ojačana demokratska kultura, građanska svijest i građanski angažman (podržana edukacija za građanska i ljudska prava)
– Sustavno pružena podrška ženama kao ranjivim skupinama u ruralnim područjima i njihovo osnaživanje
– Promocija prioriteta i vidljivosti hrvatske i međunarodne razvojne suradnje
– Povećani kapacitet i održivost civilnog društva (izgrađeni kapaciteti OCD-ova)
– Podržana partnerstva između nacionalnih i međunarodnih OCD-ova
– Osvještavanje osobnih resursa projektnih partnera i svih sudionika
– Osnaživanje žena i drugih ranjivih skupina u ruralnim područjima kroz: razvijanje osobnih vještina, jačanje samopouzdanja, samopoštovanja i proaktivnosti, razvijanje organizacijske kulture i upoznavanje s tehnikama rada, usavršavanje administrativnih i financijskih vještina, razvijanje timskog rada, usavršavanje organiziranja raznovrsnih aktivnosti, upravljanje vremenom i osnaživanje za javno djelovanje u zajednici – priopćeno je.

Brotnjo.info

Podijeli objavu