Naslovnica POLJOPRIVREDA Pšenica uzgojena u zatvorenom prostoru postiže rekordne prinose?

Pšenica uzgojena u zatvorenom prostoru postiže rekordne prinose?

Podijeli objavu

Nakon salate i začinskog bilja, pšenica osvaja proizvodnju u zatvorenom prostoru, barem tako piše na stranicama tvrtke za vertikalnu poljoprivredu Infarm koja je uspjela ovu žitaricu uzgojiti u zatvorenoj farmi bez zemlje i kemijskih pesticida.

U takvim kontroliranim uvjetima je ostvarena ušteda vode, jer je trebalo daleko manje u usporedbi s uzgojem na otvorenom.

Visok prinos zrna

Nakon prve faze ispitivanja, smatra se da godišnji prinos po 1m² može biti 11,7 kg, što je ekvivalentno 117 t/ha. To je 26 puta veći prinos nego u slučaju uzgoja pšenice na otvorenom polju.

Na osnovu dosadašnjih rezultata predviđa se da će ova tehnologija postati osnovni stup globalne proizvodnje hrane.

“Da bismo nastavili hraniti rastuću svjetsku populaciju, moramo postići veće prinose usjeva”, rekao je tehnički direktor i suosnivač kompanije, Guy Galonska. Dodao je da su u eksperimentu dokazali da je to moguće postići za pšenicu u kontroliranom okruženju. U odnosu na prosječan prinos na otvorenom polju koji je oko 4,5 t/ha na godišnjoj razini, zbog utjecaja godišnjih doba i vremenskih prilika, rezultati su više nego odlični.

Prekretnica za prehrambenu sigurnost

Otkriće bi moglo povećati proizvodnju ove žitarice za dodatnih 50 posto kombinirajući poboljšanu genetiku i računalno podešavanje bitnih parametara, jer vanjski utjecaji ne djeluju na biljke koje su potpuno zaštićene i razvijaju se u optimalnim uvjetima bez prisustva uzročnika bolesti i štetnih organizama.

Kako pšenica čini i do 40 posto dnevnog unosa proteina ovo je prekretnica za globalnu prehrambenu sigurnost.

Kako izgleda pšenica uzgojena u zatvorenom, pogledajte u videu:

Agroklub.com

Podijeli objavu