Naslovnica POLJOPRIVREDA Preporuke u maslinicima za mjesec studeni

Preporuke u maslinicima za mjesec studeni

Podijeli objavu

Berba započeta na nekim područjima prešla je i u mjesec studeni, što kod nekih sorti je upravo termin berbe, jer su pojedini maslinari skloniji ranijoj berbi kako bi ostvarili željenu kakvoću maslinovog ulja.

Ranija berba obično ima bolje rezultate kod parametra peroksidnog broja što je često glavni cilj maslinara. Ulja dobivena ranijom berbom su često pikantnijeg okusa. Odluka o periodu berbe za svaki maslinik je različit i ovisi o mnogo čimbenika, no globalno berba u našim krajevima treba da krene početkom druge polovine listopada pa sve do kraja studenog. Kod berbe maslina tresačima broj prisutni minimalno bi trebao biti-tri. A kod ručnog branja što više prisutnih , to je berba učinkovitija. Svakako je bitno izbjeći skupljanje otpalih plodova jer u ovom periodu zna ih biti značajan broj, poglavito kod ranijih sorti. Preporuka za preradu bi bila da tek ubrani plod se dostavi u uljare u roku od 24 sata u gajbama koje su plitke kako ne bi došlo do pretiska mase na plod masline i ubrzanja oksidacijski procesa, u načelu bi trebalo izbjegavati dostavu u vrećama bilo kojeg tipa.

Napomena, jako je bitno najaviti se uljaru za period dostave kako bi vrijeme između berbe i prerade bilo što kraće.

Ukoliko ste u mogućnosti u fazi berbe je moguće provoditi sanitarnu rezidbu, to jest, odstranjivanje oštećenih grana na maslinama.

Rezidbu bi bilo dobro obaviti iza berbe na način da nakon obilnog priroda ne treba previše rezati grane kako se ne bi poticala naizmjenična rodnost, što je slučaj kod starijih maslina u masliniku.

Također, u ovom periodu se preporučuje gnojidba maslinika, poglavito kada je riječ o umjetnim gnojivima koji dobivaju na svojoj razgradivosti, te dostupnost za maslinu u periodu usvajanja mikro i makro elemenata. Svakako ne izbjegavati gnojidbu organskim gnojivima, gnojivima koji su u procesu nastanka ostala bogata mikroorganizmima koji utječu na biologiju tla.

Postoje prakse da se u ovom period vrši i sijanje mahunjača, pogotovo boba, koji je kalijeva biljka, te svojim prisustvom obogaćuju tlo kasnijom zelenom gnojidbom.

Maslinici koji imaju učestaliju pojavu paunovog oka i čađavica, te i samo prisustvo raka masline nakon berbe se moraju zaštiti bakrenim preparatima koji imaju duže djelovanje i otpornost na ispiranje uslijed jesenskih kiša.

Treba napomenuti da glavni čimbenici koji utječu na kakvoću maslinova ulja su stupanj zrelosti, sustav prerade, sorta, berba, transport i skladištenje. Kada je riječ o skladištenju maslinovog ulja je jako bitna čistoća prostorije u kojoj se nalaze rezervoari za maslinovo ulje kao i čistoća i zatvorenost rezervoara kako ne bi došlo do oksidacijski procesa i samog kvarenja sirovine.

dr.sc. Miro Barbarić dipl.ing.agro
mr.sc. Marija Prlić dipl.ing.agro

Faz.ba

Podijeli objavu