Naslovnica POLITIKA Koliko alkohola i cigareta možete unijeti u BiH

Koliko alkohola i cigareta možete unijeti u BiH

Podijeli objavu

Kako propisuje Zakon o carinskoj politici u BiH, sukladno članku 207., od plaćanja uvoznih davanja oslobađa se osobna prtljaga putnika, te roba nekomercijalnog karaktera u osobnoj prtljazi koju putnici unose sa sobom iz druge države u propisanoj vrsti, količini i vrijednosti.

Uvjeti i postupak za navedeno oslobađanje regulirani su člancima 34. i 35. Odluke o uvjetima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih davanja.

Kada je u pitanju oslobađanje od plaćanja uvoznih davanja postoje određena odobrenja, uz količinska ograničenja po putniku i danu.

Kada je u pitanju duhan i duhanski proizvodi, to su sljedeća ograničenja, do 200 cigareta ili do 100 cigarilosa (cigarilosi su cigarete težine do 3 grama po komadu), ili do 50 cigareta, ili do 250 grama duhana za pušenje, ili odgovarajuća proporcionalna kombinacija količine navedenih duhanskih proizvoda – piše Avaz.

Uvoz alkohola također je ograničen i to sa postotkom alkohola većim od 22 posto volumena, ili nedenaturirani etilni alkohol s 80% alkohola i više: jednog litra, ili s 22 posto volumena i manje: dvije litre ili odgovarajuća proporcionala kombinacija količine navedenog alkohola i pića. Ukoliko uvozite mirno vino, količina je 4 litra, dok je za pivo određeno 16 litara.

Podijeli objavu