Naslovnica DRUŠTVO Sabatina: Tihomir Prusina dobitnik nagrade za životni doprinos

Sabatina: Tihomir Prusina dobitnik nagrade za životni doprinos

Podijeli objavu

Vodicama se od 3. do 6. studenoga održava 32. Sabatina. Međunarodni susret vinara i vinogradara u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i Hrvatske udruge vinarskih gradova jedan je najznačajnijih događaja ovakve vrste, a na prestižnom okupljanju stručnjaka, vinogradara i vinara tradicionalno su dodijeljena i priznanja.

Ovogodišnjim lauretima Sabatine priznanja su dodijeljena u kongresnoj dvorani hotela Olympija, gdje je nagrada za životni doprinos unaprjeđenju vinarstva i Sabatine dodijeljena prof. dr. sc. Tihomiru Prusini.

Nagrada za životno doprinos nosi naziv „Stjepan Bulić“, a na web portalu Agroklub u dijelu izvješća sa Sabatine je navedeno: Priznanje “Stjepan Bulić“ za životni doprinos unaprijeđenju vinarstva i Sabatine dobio je dr. sc. Tihomir Prusina iz Čitluka. Od malih je nogu volio prirodu i biljke, a osobito vinovu lozu. Završio je studij na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i to, kako sam kaže, samo zbog vinogradarstva i vinarstva. Po završetku studija vratio se u rodni kraj i zaposlio u Vinariji Čitluk, gdje radi oko 38 godina. Nastavlja se usavršavati i upisuje poslijediplomski magistarski, a kasnije i doktorski studij. Danas se ponosi da je prvi doktor enologije u Hercegovini. Od akademske godine 1997./1998. do danas radi i kao vanjski suradnik na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i to kao nositelj kolegija vinogradarstva. Pamtimo ga kao gotovo stalnog sudionika Sabatina na kojemu je održao niz predavanja i prezentacija te bio u raznim povjerenstvima za kušanje vina.

Ostali laureati 32. Sabatine su: mr. sc. Višnja Šimunović – Priznanje “Stanko Ožanić“ za životni doprinos unaprijeđenju vinogradarstva i Sabatine, Mandica Erceg – priznanje “Mate Bobanović“ za višegodišnji samoprijegoran rad u vinogradarstvu i vinarstvu, Ante Sladić – Priznanje “Zlatan Plenković“ mladom vinogradaru-vinaru. Također, priznanje uzornim vinogradarima i vinarima koje dodjeljuje Hrvatski poljoprivredni zadružni savez dobili su Joso, Marko i Ivan Sladić. Priznanje zadružnom djelatniku dobio je Božo Vulić, dok je dobitnica Zlatnog pera Sabatine za afirmaciju vinogradarstva, vinarstva, zadrugarstva i Sabatine kroz medije Jadranka Barišić, Šibensko-kninska županija dobitnik Zlatne amfore Sabatine za doprinos razvoju vinogradarstva i vinarstva koju dodjeljuje Hrvatska udruga vinarskih gradova.

Agroklub/Općina Čitluk

Podijeli objavu