Naslovnica POLITIKA Dom naroda Parlamenta F BiH imenovao Alena Taletovića iz reda bošnjačkog naroda...

Dom naroda Parlamenta F BiH imenovao Alena Taletovića iz reda bošnjačkog naroda za suca Ustavnog suda F BiH

Podijeli objavu

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas je pod predsjedanjem Tomislava Martinovića okončao 13. izvanrednu sjednicu na kojoj je završen nedavno započeti postupak imenovanja sudaca Ustavnog suda Federacije BiH.

Nakon što je u prvom dijelu sjednice imenovao tri od četiri nedostajuća suca, Mirka Milićevića iz reda hrvatskog, Ajšu Softić iz reda bošnjačkog i Branimira Orašanina iz reda srpskog naroda, danas je za četvtog suca Ustavnog suda Federacije BiH jednoglasno imenovan Alen Taletović iz reda bošnjačkog naroda. Na ovaj način Ustavni sud F BiH u potpunosti je popunjen i može raditi u punom kapacitetu.

Od devet sudaca koliko broji Ustavni sud Federacije BiH tri su iz reda hrvatskog, tri iz bošnjačkog, dva iz srpskog i jedan iz reda Ostalih. Na ovaj način je zadovoljena i ustavna odredba o nacionalnoj zastuljenosti sudaca. Imenovanje sudaca Ustavnog suda F BiH izvršeno je u skladu s nedavno nametnim izmjenama na Ustav Federacije BiH od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta.

Podijeli objavu