Naslovnica CRKVA Biskup Petar zaredio petoricu novih đakona

Biskup Petar zaredio petoricu novih đakona

Podijeli objavu
Foto: Crkva na kamenu

Mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić predvodio je na liturgijski spomendan sv. Ivana Pavla II., u subotu 22. listopada 2022., u mostarskoj katedrali svečano euharistijsko slavlje na kojem je za đakone zaredio petoricu kandidata.

U koncelebraciji s biskupom Petrom bili su generalni i sudski vikar don Nikola Menalo, provincijski vikar fra Miro Šego, kancelar don Stipe Gale, odgajatelji ređenika te brojni svećenici.

Sveti red đakonata primili su:

Za Mostarsko-duvanjsku biskupiju:
Zvonimir Rezo.

Za Hercegovačku franjevačku provinciju Uznesenja BDM:
fra Ivan Crnogorac, fra Fran Ćorić, fra Venancije Malić i fra Marin Mikulić.

Kandidate za red đakonata predstavio je generalni vikar don Nikola, nakon čega su jedan dijecezanski i četvorica redovničkih kandidata izrekli svoj „Evo me!“. Nakon homilije uslijedili su upiti ređenicima i litanije Svih Svetih. Đakoni su molili litanije prostirući se na pod.

Slijedila je blagoslovna molitva i polaganje ruku. Nakon obreda ređenja, župnici su pomogli ređenicima u oblačenju đakonske odore – dalmatike. Zatim su primili evanđelistar – knjigu Evanđelja, i potom pristupili oltaru prinoseći darove za euharistijsku službu.

Na kraju misnog slavlja generalni vikar don Nikola zahvalio je biskupu Petru na činu ređenja te čestitao đakonima i njihovim roditeljima te svima koji su ih pratili na putu do oltara. Nakon misnoga slavlja druženje je nastavljeno u katedralnoj dvorani i u crkvenome dvorištu.

Cnak.ba

Podijeli objavu