Naslovnica POLITIKA Ivo Sanader oslobođen krivnje za ratno profiterstvo u aferi Hypo!

Ivo Sanader oslobođen krivnje za ratno profiterstvo u aferi Hypo!

Podijeli objavu

Nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu od dvije i pol godine zatvora za ratno profiterstvo u aferi Hypo, u ponovljenom suđenju na Županijskom sudu u Zagrebu bivši premijer Ivo Sanader danas se suočio s novim nepravomoćnim pravorijekom.

Tročlano sudsko vijeće oslobodilo ga je krivnje – piše Jutarnji.hr.

Sanader od početka tvrdi da nije kriv, a optužnica USKOK-a tereti ga da je krajem 1994. i početkom 1995. kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo proviziju od 3,6 milijuna kuna nakon što je austrijska Hypo banka odobrila Hrvatskoj kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava.

Kako se radilo o vremenu u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti, Sanader je optužen i da je ratni profiter. Time je Sanader, po tvrdnjama tužiteljstva, u ratom uvjetovanom teškom financijskom i gospodarskom stanju ostvario protupravnu imovinsku korist koja je u nesrazmjeru s ugroženim temeljnim vrijednostima države i društvene zajednice te državnih interesa.

– Nisam počinio to djelo iz optužnice. U prethodna dva postupka sam vrlo ekstenzivno iznio obranu i na tome bih ostao. Nemam što dodati – rekao je Sanader na prošlom ročištu u svoju obranu.

Podijeli objavu