Naslovnica IZBORI 2022 HKDU-Hrast: Poziv za izlazak na Izbore 2. listopada

HKDU-Hrast: Poziv za izlazak na Izbore 2. listopada

Podijeli objavu

Hrvatski savez HKDU-Hrast poziva svoje članove i simpatizere da izađu na izbore 2. listopada ove godine i podrže kandidata HNS-a za člana predsjedništva BiH ispred reda hrvatskog naroda, gospođu Borjanu Krišto (koja je i jedini kandidat hrvatskog naroda) kao i kandidacijsku listu stranaka HNS-a na svim razinama vlasti.

Nažalost, nismo uspjeli promijeniti izborni zakon, uza sve napore koje smo uložili, tako da se i ovi izbori u BiH održavaju po starom izbornom zakonu koji dopušta drugom narodu da bira Hrvatima predstavnike u tijela vlasti – ŠTO PREDSTAVLJA VELIKI POLITIČKI PROBLEM HRVATSKOM NARODU.

Bez sumnje, od rješenja ovog problema ovisit će OPSTANAK ili NESTANAK Hrvata u BiH kao političkog i konstitutivnog naroda.

Ako politički predstavnici hrvatskog naroda u BiH u vremenu koje je pred nama ne budu imali dovoljno mudrosti, domišljatosti i zajedništva da sustavno i strateški pruže adekvatan odgovor na ovu političku zbilju, te učinkovito riješe ovaj politički problem i osiguraju legitimno predstavljanje Hrvata u BiH, ONDA zasigurno Hrvati u BiH,više neće postojati kao politički i konstitutivni narod, A NITI ĆE POPRAVNOG ISPITA BITI.

Budući da je opća situacija u BiH koja je pred nama, gotovo identična onoj iz 90-ih, predsjedništvo Hrvatskog saveza HKDU- Hrast je dugo razmišljalo i vijećalo kakvu odluku donijeti glede izlaska na ovogodišnje Opće izbore.
Je li u OVOJ TEŠKOJ POLITIČKOJ I SOCIJALNOJ SITUACIJI u kojoj se nalazimo, mudro i razborito da sad ponovno pravimo nove suprotstavljene koalicijske blokove, da ponovno imamo dva kandidata za člana predsjedništva iz reda Hrvata kao što je to dosad bilo i da se nastavimo i dalje međusobno iscrpljivati i razjedinjavati, ili da ovaj put na izbore izađemo u koaliciji stranaka okupljenih oko HNS-a iz kojeg smo 2019.g. izašli?!

Nakon što smo izvagali sve pluseve i minuse, štete i koristi koje bi Hrvati mogli imati od ove odluke, MI smo donijeli političku odluku da se ovaj put, nakon 21 godine oporbenog djelovanja, priključimo koaliciji koja okuplja stranke HNS-a predvođene HDZ-om BiH i na taj način damo naš mali doprinos u pokušaju rješavanja ove političke krize koja najviše prijeti Hrvatima kao najmalobrojnijem narodu…
NEKI će reći; pa vi sad nakon toliko godina djelovanja u oporbi i kritika koje ste upućivali HDZ-u BiH idete sa tim istim HDZ-om koji ima glavnu riječ u HNS-u.

Točno je da smo u proteklom periodu (više od dvadeset godina), pokušavali napraviti raznorazne političke blokove i koalicije na Općim izborima, sa gotovo svim oporbenim strankama u nastojanju da pokušamo drugačijim politikama učinkovitije i kvalitetnije riješiti probleme Hrvata u BiH, nego što to čini aktualna vlast, ali nažalost uza sve napore nismo uspjeli napraviti ozbiljan politički blok i sustav koji bi došao u poziciju da mijenja stvari na bolje.
Odmah nakon izbora, redovito bi se ovi politički savezi zbog različitih razloga (nedoraslosti, nevjerodostojnosti, ega, prodaje…) raspadali i pretvarali u međusobne optužbe i neprijateljstva i sve je postajalo jalovo i neučinkovito…
Držimo da je Hrast u svim ovim procesima ostao autentičan i iskren prema svojim partnerima, iako smo od istih mnogo puta bivali izdani i prodani za vreću mekinja…

Nakon ovog velikog iskustva, UVJERENJA SMO, da je teoretski jedino moguće promijeniti poziciju hrvatskog naroda nabolje, ako skupimo sve političke snage i združenim snagama djelujemo kroz HNS, koji sigurno nije idealan niti je on sad onakav kakvog bismo ga mi željeli, ali jedini ima funkcionalan i uhodan sustav, koji potencijalno MOŽE SUSTAVNO I STRATEŠKI ODGOVORITI U OVOM TRENUTKU NA OVU TEŠKU I IZAZOVNU SITUACIJU U KOJOJ SE NALAZI HRVATSKI NAROD U BIH – sve drugo je iluzija.
PROBLEM IZBORNOG ZAKONA (koji je u dobroj mjeri generator svih drugih problema…) JE TU I TREBA GA POKUŠATI RIJEŠITI DOK JOŠ IMAMO VREMENA I POLITIČKE SNAGE.

Kad riješimo ovaj krucijalni problem, Ako Bog da, tek onda će biti poželjno nadmetati se politički unutar hrvatskog korpusa…

Zato Vas sve pozivamo, da svi izađemo masovno na izbore, NEKA VIDE DA SMO ORGANIZIRANI I DA NAS IMA, SAD U VREMENU PONOVNOG PREBROJAVANJA…, a posebno Vi mladi!

Nemojte da vam bude teško izaći na izbore i povesti svoje najmilije i probuditi one koji još spavaju…
Znajte da našim braniteljima nije bilo teško četiri godine biti u rovu da bi VI imali izborno pravo koje naši stari na Bleiburgu i drugim povijesnim stratištima nisu imali!

Nemojte dopustiti da Vas na dan izbora pasiviziraju oni koji ostaju kući zamotani u depresiju i razočarenje, kritizirajući sve i svakoga dok sami ništa ne čine…

Izađite na izbore i Vi dragi naši branitelji koji ste toliko krvi i znoja dali za našu slobodu i naše vrijednosti i koji ste, nažalost, mnogo puta prevareni i izigrani od onih kojima ste dali povjerenje!

Ali unatoč svemu i zbog svega navedenog u ovom priopćenju, pozivam Vas i kao jedan od vas, kao Vaš ratni zapovijednik, gdje smo zajedno dobili mnoge bitke, da zajedno dobijemo i ovu političku bitku od koje nam ovisi sretna sudbina naše djece.

Sada zaista nije vrijeme za političku nedoraslost i međusobne podjele i svađe, jer nalazimo se u osjetljivom trenutku ključnih političkih procesa od kojih će ovisiti naš OPSTANAK ili NESTANAK…
Sad je vrijeme da svi zajedno kao i 90-ih prepoznamo važnost i identičnost situacije kojoj idemo u susret i da složno i u zajedništvu – sustavno i strateški u drugom poluvremenu konačno osiguramo jednakopravnost HRVATA u BiH.

Predsjednik Hrvatskog saveza HKDU-Hrast
Pero Barbarić – Pepi

Podijeli objavu