Naslovnica DRUŠTVO Krehin Gradac: Blagoslovljen kip sv. Ivana Krstitelja

Krehin Gradac: Blagoslovljen kip sv. Ivana Krstitelja

Podijeli objavu

Sinoć je u Krehin Gracu blagoslovljen kip sv. Ivana Krstitelja. Mučeništvu sv. Ivana Krstitelja posvećena je cijela župa Gradina, a kip sv. Ivana Krstitelja u prirodnoj veličini izrađen od kamena blagoslovio je don Đuro Bender, župnik župe Gradina.

Na svečanosti blagoslova kipa okupili su se mještani Krehin Graca i njihovi gosti, koji su nakon blagoslova nastavili druženje u obližnjem Domu kulture.

Rijetka su mjesta složnih i vrijednih ljudi, koji njeguju svoje zajedništvo i tradiciju kao što je to Krehin Gradac. U prošlosti u Krehin Gracu realizirani su mnogobrojni projekti na dobrobit ovog mjesta i njegovih žitelja, koji iniciraju projekte i daju svoj nesebičan doprinos u njihovu realizaciju. Ovakvi projekti podržani su i od strane Općine Čitluk te se stoga nazočnima večeras obratio Marin Radišić, načelnik općine Čitluk.

– Često ističem vašu mjesnu zajednicu kao primjer kako se može organizirano i u zajedništvu ostvarivati mnogobrojne projekt. Postavljanjem kipa sv. Ivana Krstitelja još više ste uljepšali vaše mjesto. Zahvaljujem se na učinjenome svima koji su bili uključenu u realizaciju projekta i čestitam vam. Imao sam uspješnu suradnju prije sa vašom mjesnom zajednicom kada je predsjednik bio Željko Petrović, a isto je i sada kada je predsjednik Dalibor Čarapina. Podržavamo vas u vašim nastojanjima da još više uljepšate ovo mjesto i zasigurno da potpora neće izostati ni u budućem razdoblju. Jedna ste od većih mjesnih zajednica, mislim oko 200 domaćinstava, ali malo je tako kompaktnih mjesnih zajednica i vjerujem da će biti još mnogo ovakvih projekata – poručio je načelnik Radišić.

Uz mještane, koji su dali nesebičan doprinos realizaciji projekta postavljanja kipa sv. Ivana Krstitelja i uređenja njegovog okoliša, potporu projektu iskazali su Općina Čitluk, Hercegovačko-neretvanska županija i Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Federacije BiH.

– Blagoslov kipa sv. Ivana Krstitelja za mene ima dvostruki smisao. On u prvom redu simbolizira sv. Ivana Krstitelja kao predvodnika naše vjere. Svi smo po krštenju postali kršćani – katolici i Isusovi sljedbenici. Druga stvar koja je ovdje posebno važna i koju treba napomenuti je da večerašnji događaj simbolizira da je ovo mjesto, da je Krehin Gradac, uistinu mjesto u kojem se uspijevaju realizirati velike stvari. Nije to od jučer. Nije ovo večeras slučajno, nego to smo mogli svjedočiti kroz cijela desetljeća koja su iza nas, kada smo mogli vidjeti uistinu prekrasne projekte, jako dobre stvari koje su ovdje urađene, a koje su svakako doprinijele ovome mjestu – kazao je Tomislav Martinović.

Također, Tomislav Martinović je istaknuo kako projekti važni za budućnost moraju imati potrebnu potporu.

– U vremenu koje je za nama pokušavali smo pomagati vaše projekt. Pomagali smo, pomagat ćemo i u budućnosti. Vjerujte mi, u nama ćete uvijek imati iskrene saveznike – poručio je Martinović i naglasio kako se raduje budućim projektima koji će omogućiti mladima da ostanu u Krehin Gracu i u njemu grade svoju budućnost.

Druženje nakon blagoslova kipa sv. Ivana Krstitelja pjesmom su obogatile članice ženske klape Bura i Broćanski bećari, dok su svi nazočni mogli uživati i u prigodnom domjenku.

Kip sv. Ivana Krstitelja koji je sinoć blagoslovljen rad je kipara Srećka Sliškovića iz Širokog Brijega. Kip je težak dvije tone, a uz Ivana Krstitelja u prirodnoj veličini nalazi se i janje jer je sv. Ivan Krstitelj i zaštitnik domaćih životinja. Sv. Ivan Krstitelj je i svetac svjetla te je njegov kip u Krehin Gracu osvijetljen na prigodan način.

Citluk.ba

Podijeli objavu