Naslovnica Najave Peti Mediteranski festival knjige u Splitu sprema poslastice za djecu i mlade

Peti Mediteranski festival knjige u Splitu sprema poslastice za djecu i mlade

Podijeli objavu

Program petog Mediteranskog festivala knjige koji se od 28. rujna do 2. listopada održava u velikoj dvorani sportskog centra Gripe u Splitu obećava istinski praznik knjige i čitanja (https://mfk.hr/program/).

Posebno je zanimljiv i sadržajan program namijenjen djeci i mladima, kojem je ove godine posvećena velika pažnja(https://mfk.hr/program-djeca-i-mladi/), dijelom pod okriljem projekta Nacionalna strategija poticanja čitanjaMinistarstva kulture i medija. Ministarstvo je uz Splitsko-dalmatinsku županiju i Grad Split pokrovitelj Festivala kojeg organizira Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore.

Osim promocijanovih knjiga u Velikoj dvorani, svi sadržaji za djecu i mlade održavat će se u svečanom salonu SC Gripe, čije su dvije dvorane za ovu priliku preimenovane u Bookvarij i Mali Bookvarij. Tako će pripovjedačica, dramska pedagoginja i književnicaJasmina Žiljak Ilinčić kroz serijal radionicaŠaljive narodne priče i legende s djecom od šest do 11 godina osmišljavati, glumiti i crtati šaljive priče kroz koje će se djeca učiti o umijeću pripovijedanja i umjetničkoj prezentaciji priča iz dalmatinske i hrvatske baštine. Na repertoaru je pet priča: Čigova je zapravo Mrduja i kako se prodavala pamet na Mrduji (srijeda, 28.9.), Kako je Makaranin nadmudrio suca (četvrtak, 29.9.), Svijetu se ne može ugoditi (petak, 30.9.), Proždrlica (subota, 1.10.) i Kraljevna se nasmijala (nedjelja, 2.10.).

Svaki će dan na MFK-u počinjati jednosatnim čitanjem priča za djecu stariju od tri godine u Bookvariju, pod zajedničkim nazivom Tete i barbe pričalice čitaju…, što će biti ugodan zadatak za volontere splitske udruge MoST. Cilj programa je jasan: obogatiti maštu i vokabular, jačati koncentraciju i intelekt, otvarati vidike i širiti spoznaje. Uostalom, kako se navodi u projektu Nacionalna kampanja za poticanje čitanja djeci naglas od najranije dobi, samo 15 minuta glasnog čitanja dnevno pomaže cjelokupnom djetetovom razvoju. Koliko im tek može pomoći sat vremena čitanja različitih slikovnica svakog dana, oživljavanja likova i atmosfere iz dječjih priča, putovanja u svijet mašte…

Djecu i mlade će na radionicama u tajne kriptografije uvoditi Bruna Kolak, dugogodišnja vanjska suradnica Zajednice tehničke kulture Split, za koju je među ostalim vodila uspješan projekt STEM(AJMO!). Radionice su namijenjene djeci od 6 do 12 godina, a održavat će se sve dane sajma. Na radionici će se polaznici upoznati s prvim primjerima šifriranja poruka i tajnih kodova te s raznim metodama kriptografije, ali i — što će im biti sigurno još zanimljivije — učiti kako mogu sami šifrirati svoje poruke.

Kroz cijeli festival će se u Malom Bookvariju održavati i Maštaonica, kreativna igraonica za djecu od pet do deset godina starosti. Dok uživate na MFK-u u kupovini knjiga ili praćenju brojnih programa vaše se dijete na Maštaonici može zaigrati i kreativno izraziti uz pomoć informatorica, učiteljica i pedagoginja Festivala.

Nešto ozbiljniji, ali iznimno koristan sadržaj stiže 30. rujna i 1. listopada kroz radionicu Živimo mir, kroz koju će djeca od 6 do 13 godina starosti učiti kako nenasilno rješavati problemske situacije. Voditeljica je psihologinja Marija Butirić, uz suradnju udruge Dyxy čiji će rad s djecom i mladima s teškoćama čitanja, pisanja i učenja također biti predstavljen.

Navedene radionice imaju ograničeni broj sudionika, i nužna je predbilježba preko online obrasca na mrežnim stranicama Mediteranskog festivala knjige (https://mfk.hr/).

Izborom zanimljivih radionica na temu knjige i čitanja Festivalu će se pridružiti i splitska Gradska knjižnica Marka Marulića. U Malom Bookvariju će se 30. rujna i 1. listopada održati Kreativna čitaonica pod vodstvom Helene Bužančić i Nataše Prkić iz GKMM-a. Odgojiteljica Andrea Žuljević i knjižničarka Katarina Sovulj će, pak, u četvrtak, 29. rujna održati radionicu izrade čarobnih štapića poput onih iz serijala o Harryju Potteru.

Na koncu, dio programa namijenjen djeci, mladima i njihovim roditeljima su i promocije novih knjiga u velikoj dvorani. Tako će Jurica Pavičić predstaviti svoj prvi roman za djecu “Tri kuće, tri prijatelja” s ilustracijama Klare Rusan. Posljednji dan festivala donosi još nekoliko promocija pod okriljem programaKolibrić. Počinje s Dišpetožama s otoka Ugljana, učenicima OŠ Valentin Klarin iz Preka na Ugljanu, odnosno područnog odjela Poljana kojeg pohađaju djeca iz Poljane i Sutomišćice na istom otoku. Pod vodstvom Bruna Ćurka iz Udruge Mala filozofija oni su cijelo polugodište rječju i slikom stvarali priču “Izgubljeni malić/Storija o dva otoka“.

Slijedi predstavljanje zbirke autobiografskih priča Jasne Ćorić “Kaleidoskop”, a potom dviju vrijednih knjiga namijenjenih roditeljima i edukatorima; “Razgovarajmo o lošim slikama” Kristen A. Jenson, te “Knjige za nesavršene roditelje” Luciana Grigoletta. O njima će govoriti Marin Periš, te pedagozi Toni Maglicai Maja Ljubetić. Posljednja knjiga promovirana na MFK-u 2022. bit će “Priče iz Drugozemske” Sare Kopeczky Bajić, uz autoricu predstavit će je Luca Kozina, a moderatorica je Luiza Bouharaoua.

Sve informacije o sajmu, festivalu, radionicama i drugim događanjima bit će redovito objavljivane na mrežnim stranicama Festivala (https://mfk.hr) te društvenim mrežama Festivala (MFK Facebook i MFK Insta) odnosno dostupne upitom na e-mail adresu mfk@mfk.hr. Ulaz na festival je besplatan, a radno vrijeme je od 10 do 20 sati u srijedu, četvrtak i nedjelju dok je u petak i subotu od 10 do 21 sat.

Podijeli objavu