Naslovnica KULTURA Mostarska Matica predstavila Monografiju o 20 godina Mostarskog proljeća

Mostarska Matica predstavila Monografiju o 20 godina Mostarskog proljeća

Podijeli objavu

U Zagrebu je završen 1. festival knjige Matice hrvatske – „Matica dobrih knjiga“, koji je okupio niz ogranaka iz Republike Hrvatske te dva iz BiH – onaj iz Mostara i Čitluka.

Tijekom četiri festivalska dana predstavljeno je tako 40-ak novih izdanja, a posjetitelji su mogli uživati u koncertima i izložbama. Uz Maticu i njezine ogranke, na festivalu su sudjelovali i nakladničke kuće: Alfa, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatska sveučilišna naklada, Verbum, Hrvatski institut za povijest i Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

“Sretan sam što pokrećemo ovaj festival u godini kad obilježavamo 180. godinu postojanja Matice hrvatske, najstarije kulturne institucije u Hrvata”, rekao je predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran te dodao:

“Godine 1842. u Matici je pokrenut i časopis Kolo, koji je do danas ostao najtrajnijim domaćim časopisom za umjetnost i kulturu, a vjerojatno i jedan od najstarijih u Europi… Želja mi je da ova četiri dana budu afirmacija hrvatske knjige, potvrda zajedništva svih nas kojima je stalo do hrvatske kulture i identiteta”.

Izaslanstvo mostarskog Ogranka predvodila je glavna tajnica Misijana Brkić-Milinković koja je u programu festivala predstavila monografiju o 20 godina Mostarskoga proljeća, autora Dragana Marijanovića, a koju Brkić-Milinković, zajedno s Mirom Petrovićem, urednički potpisuje.

O monografiji te samoj manifestaciji Mostarsko proljeće s glavnom je tajnicom MH Mostar razgovarala urednica Redakcije za kulturu HRT-a Zrinka Turalija Kurtak.

Između ostaloga, publika na Matičinu festivalu knjige tako je mogla otkriti mnoge zanimljivosti o ovoj manifestaciji, koja iduće godine slavi svoju 25. obljetnicu.

„Bila mi je čast, uime Matice hrvatske Mostar, biti dijelom 1. festivala knjige u organizaciji Središnjice te predstaviti rad našega ogranka i nakladničku djelatnost, s naglaskom na monografiju 20 godina Mostarskog proljeća. Ovaj festival bio je odlična prigoda da upoznam kolege iz drugih ogranaka te su dogovoreni i neki oblici suradnje za koje se nadam da će se realizirati. Festival je, uistinu, donio niz zanimljivih promocija, a posebno bih istaknula onu na kojoj je o Izabranim djelima Ivana Slamnigagovorio akademik Pavao Pavličić, veliki poznavatelj Slamnigova djela i drag gost Mostarskoga proljeća“, kazala je Misijana Brkić-Milinković.

Podijeli objavu