Naslovnica POLITIKA FOTO: Dužnosnici i kandidati HDZ BiH u radnom posjetu općini Čitluk

FOTO: Dužnosnici i kandidati HDZ BiH u radnom posjetu općini Čitluk

Podijeli objavu

Izaslanstvo dužnosnika HDZ-a BiH HNŽ jučer je posjetilo Općinski odbor HDZ-a BiH Čitluk, a nazočili su i kandidati i nositelji listi HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH za Opće izbore u BiH u pratnji predsjednika Vlade HNŽ Nevenka Hercega i ministara u županijskoj vladi.

Kandidati su razgovarali i s načelnikom općine Čitluk Marinom Radišićem o temama važnim za ovu lokalnu zajednicu te kako buduće lokalne projekte implamantirati u suradnji s većim razinama.

Ovakvi radni sastanci imaju za cilj upoznavanje svih kandidatkinja i kandidata na listama s projektima jedinica lokalne samouprave, te kako bi Vlada aktualizirala sve ono što je uradila u proteklim godinama.

Darijana Filipović, nositeljica liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, zahvalila se na gostoprimstvu i iskazala zadovoljstvo nizom projekata koji su predstavljeni okupljenima a potpomognuti su s viših razina kako županijske, tako i federalne. Posebno je istaknuta nužnost podrške zajedničkoj kandidatkinji HNS-a gđi. Borjani Krišto za hrvatskog člana Predsjedništva BiH kako bi Hrvati konačno svojom voljom izabrali legitimne predstavnike.

Vlatka Martinović, nositeljica liste za Zastupnički dom Parlamenta FBiH, predstavila je listu kandidata te istaknula nužnost poboljšanja zdravstvenog sustava što je i dio Izbornog Programa HDZ-a BiH.

Naglasila je važnost dosadašnjih završenih projekata obnove Doma zdravlja i nastavka izgradnje područnih ambulanta na području općine Čitluk, s posebnim naglaskom na korist izgradnje ambulante u Međugorju, za koju su pripremni radovi već krenuli. Realizacija ovoga projekta važna je zbog velikog broja hodočasnika koji dolaze u ovo mjesto mira i molitve.

U svome govoru, Martinović je naglasila važnost razvoja gospodarstva s posebnim osvrtom na razvoj vinogradarstva i vinarstva, posebice sada kada je vinska cesta Hercegovine primljena u kulturnu rutu Vijeća Europe “Iter Vitis” što dodatno otvara vrata za promociju i plasman našega najpoznatijeg i cjenjenijeg proizvoda.

Slaven Zeljko, nositelj liste za Hercegovačko-neretvansku županiju, je izrazio zadovoljstvo brojem kandidatkinja i kandidata okupljenih danas na ovom radnom sastanku i naglasio kako su pobrojani projekti obaveza više svima onima koji će u idućem mandatu sudjelovati u radu Županijske skupštine i Vlade. Značajna sredstva se izdvajaju za programe koji idu krajnjim korisnicima, za obitelj, za mlade, djecu i ostanak ovdje a naša je obaveza ustrajati u unapređenju kvalitete života i sigurnosti žitelja Hercegovačko – neretvanske županije. Dobre temelje imamo, slogan kaže ustrajno do pobjede i mislim da smo na dobrom putu, zaključio je Zeljko.

Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda FBiH, naglasio je važnost realiziranih projekata u opčini Čitluk, među kojima je svakako poboljšanje cestovne infrastrukture posebice izgradnjom i dovršetkom ceste Zvirovici-Tromedja, potom rekonstrukcijom regionalne ceste Žitomislici-Čitluk-Hamzići, obnovi osnovnih i područnih skola, te rekonstrukciji Doma zdravlja i otvaranju područne ambulante u Biletić Polju. Istaknuo je uspostavu modela trajnog financiranja ustanove Sveti Josip radnik koja skrbi o osobama sa posebnim potrebama kao i pomoć sportskim klubovima i udrugama tradicijske kulture.

„Uvjeren sam kako su ovi projekti koji su realizirani uz pomoc županijske i federalne razine poboljšali kvalitetu života u Brotnju. Najavili smo i nabavku sanitetskog vozila za Dom zdravlja kao i vozila za naše čitlucke vatrogasce koja ce uskoro biti isporučena od strane Hercegovacko-neretvanske županije“ – rekao je Martinović.

Po završetku sastanka, u pratnji Marina Radišića, načelnika općine Čitluk i njegovih suradnika izaslanstvo je posjetilo Dom zdravlja Čitluk i područnu školu OŠ fra Didaka Buntića u Gradnićima.

Oba navedena objekta svrstana su red javnih objekata koji su obnovljeni ili se obnavljaju kroz projekt energetske učinkovitosti, čiju realizaciju je financirala ili sufinancirala Vlada HNŽ. Zgrada Doma zdravlja Čitluk nedavno je obnovljena uz potporu Vlade HNŽ, dok je u tijeku obnova zgrade područne škole u Gradnićima.

Radni posjet bio je prigoda za razgovor o međusobnoj suradnji, koja je ocijenjena jako kvalitetnom, a kao odličan primjer zajedničke suradnje načelnik Radišić i predsjednik Vlade HNŽ Herceg istaknuli su Edukacijsko – rehabilitacijski centar sv. Josipa Radnika u Potpolju.

– Na današnjem sastanku sam se zahvalio na svemu onome što je Vlada HNŽ na čelu s predsjednikom Vlade dr. sc. Nevenkom Hercegom učinila u proteklom razdoblju za razne projekte ovdje u općini Čitluk. Na svim poljima imali smo potporu i lokalnoj zajednici je mnogo lakše ostvarivati projekte kada ima kvalitetnu potporu – kazao je načelni Radišić ističući potporu Vlade HNŽ i dodajući kako je Općina Čitluk imala potporu i sa viših razina vlasti.

– Isto tako očekujemo kako ćemo u sljedećem razdoblju, kada se formiraju nove vlade na županijskoj, federalnoj i državnoj razini, ponovno imati potporu projektima kao što smo imali i do sada – dodao je načelnik Radišić uz napomenu kako u velikom broju značajnih projekata svakako valja izdvojiti zajedničke aktivnosti na realizaciji prvih faza izgradnje sportskih dvorana SŠ dr. fra Slavka Barbarića i OŠ Bijakovići, čija izgradnja će biti nastavljena.

– Potpora je bila za svaku pohvalu i nadam se da će takva biti i u sljedećem razdoblju – zaključio je načelnik općine Čitluk Marin Radišić.

– Mi smo Vlada koja uistinu djeluje kao županijska Vlada od Ivana do Ivanjice, od Konjica i Rame do Neuma. Podržavamo različite infrastrukturne i razvojno-socijalne projekte, a najbolji primjeri takvog djelovanja ovdje su povratak Općinskog suda, obnova zgrade policije i Službe za zapošljavanje. Također, obnovili smo, sa školom u Gradnićima gdje je obnova u tijeku, sve škole, pomažemo u financiranju izgradnje športskih dvorana, ulažemo u cestovnu infrastrukturu, kulturu, šport… Nema područja i aktivnosti u ovoj sredini da Županija nije financirala projekte ili bila sufinancijer. Uistinu sam ponosan na tu činjenicu, tu realnost, iako smo mi Županija koja pored redovitih zakonskih mjerodavnosti ima teret koji nosimo. On se često ne vidi, a to su zajedničke institucije – poručio je dr. sc. Nevenko Herceg ističući kao primjer zajedničkih institucija bolnice, sveučilišta, studentske domove, kazališta, televizije, akademije i niz drugih važnih zajedničkih nacionalnih institucija.

Predsjednik Vlade HNŽ dodao je kako su svi navedeni rezultati postignuti u izazovnim vremenima.

– Dičimo se sinergijom izvršne, zakonodavne i političke vlasti, a isto tako na ovim našim primjerima možemo govoriti o izvrsnoj sinergiji po vertikali općina-grad-županija i više razine – istaknuo je dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ.

Podijeli objavu