Naslovnica KULTURA Objavljena knjiga Šimuna Šite Ćorića ‘Putokazi s jednog planeta’

Objavljena knjiga Šimuna Šite Ćorića ‘Putokazi s jednog planeta’

Podijeli objavu

Knjigu priča hrvatskoga književnika fra Šimuna Šite Ćorića “Putokazi s jednog planeta”, u koju su utkani autorova širina i dubina interesa, znanja i iskustva promatrajući i spoznajući svijet, objavio je zagrebački nakladnik Kršćanska sadašnjost.

Nakladnik ističe kako je franjevački redovnik, misionar, književnik, glazbenik, psiholog i sveučilišni profesor, fra Šimun Šito Ćorić u ovoj knjizi prikupio žanrovski različite tekstove, nastajale tijekom gotovo pola stoljeća.

S pravom možemo reći, napominje nakladnik, da je autor u svoje priče utkao cijelog sebe, svu širinu i dubinu svojih interesa, znanja i iskustava, promatrajući i spoznajući svijet iz različitih kutova svoje znatiželje: kao misionar i hodočasnik, kao književnik koji putuje na međunarodne kongrese PEN­-a, zatim kao čelni čovjek Hrvatskoga svjetskog kongresa koji se zauzima za hrvatske zajednice širom svijeta, pa kao znanstvenik, glazbenik, putnik.

U susretu s ljudima i kulturama iz svih dijelova svijeta, od Novog Zelanda do Južne Afrike, Europe, Amerike, njegovao je otvorenost, poniznost i prijateljstvo, dopustivši drugima i drukčijima da ga dotaknu i obogate, naglašava nakladnik. Pritom se, ističe, uvijek vraćao vlastitim korijenima, hrvatskim otiscima na planetu, hrvatskim iseljenicima.

Tako nam je podario ne samo vlastito životno iskustvo, s mnoštvom autobiografskih elemenata utkanih u cijeli niz izvješća sa svojih putovanja s gotovo svih kontinenata, nego je donio i cijeli niz nepoznatih ili manje poznatih podataka o životu i svijetu kroz koji je prolazio, ocjenjuje Kršćanska sadašnjost.

Knjiga “Putokazi s jednog planeta” zapis je, naglašava nakladnik, o životu jednoga franjevačkog redovnika, svjetskoga putnika koji je od drugih znao primati, ali i drugima davati, što najbolje svjedoče upravo izvješća u ovoj knjizi.

Riječ je, dakle, o fra Šitovim putopisima dobrote koji do/nose nadu, a isprepleteni sjajnim pripovjedačkim umijećem i napisani gotovo lapidarnim stilom, otvaraju put širokom čitateljstvu, poglavito onom dijelu koji želi nešto više znati o nama samima, u tom dalekom svijetu, piše nakladnik.

Šimun Šito Ćorić, rođen u Paoči 1949., poznat je kao autor brojnih knjiga literarnog i znanstvenog sadržaja te niza nosača zvuka. Pojedine njegove knjige i tekstovi prevedeni su na engleski, francuski, njemački, talijanski, španjolski i druge jezike, a član je niza strukovnih međunarodnih društava.

Uvrštavan je u brojne domaće i strane antologije poput “Zlatne knjige hrvatskog pjesništva od početaka do danas”, američkih “Great Poems of the Western World” i “American poets and their poems” ili u onu Švicarskog PEN-kluba, čiji je član od 1986., a član Društva američkih pjesnika od 1981.

Direktno.hr

Podijeli objavu