Naslovnica GOSPODARSTVO Ovo su cijene hrane u 2021. i 2022. godini

  Ovo su cijene hrane u 2021. i 2022. godini

  Podijeli objavu

  Cijene u BiH galopirajuće rastu i rijetko koji prehrambeni artikli postaju jeftiniji. Ekonomski analitičari kažu kako do snižavanja cijena dođe tek onda kada prodavači primijete da bi zalihe koje imaju mogle propasti.

  Osim što je kupovna moć građana znatno slabija, mnogi su iskoristili razdoblje povoljnijih cijena, a nerijetko su se i zaduživali kako bi napravili zalihe osnovnih životnih namirnica poput brašna, ulja, šećera i soli te kako ih u sljedećem razdoblju ne bi morali kupovati – piše Avaz.

  Potrošačke cijene u FBiH su opet veće, a podaci Zavoda za statistiku FBiH pokazuju njihov rast u lipnju 2022. u odnosu na prethodni mjesec za 1,7 posto.

  Uporedbom podatkaka Federalnog ministarstva trgovine koji se odnose na prosječne cijene namirnica, prema kojima je lipanj ove godine znatno skuplji u odnosu na lipanj 2021.

  Ono što je bitno spomenuti jeste kako je pokrivenost potrošačke košarice prosječnom plaćom ispod 50 posto.

  U proteklih godinu zasigurno je najviše poskupjelo ulje, pa su tako građani za litar ulja prošle godine izdvajali 3,01 KM, a ove godine ga plaćaju 5,70 maraka.

  Skuplja je i riža, koja je po kilogramu koštala 3,38 KM, a sada košta 4,23 marke. Značajno je poskupjelo i brašno, koje po kilogramu sada košta 1,47 KM, a koštalo je 0,94 marke.

  S obzirom na sušu i uništene kukuruz i pšenicu ove sezone, poljoprivrednici najavljuju kako će cijene mesa nastaviti rasti. Građani na mesu prave i najveće uštede, pa se u trgovinama mogu naći već izvagana pakiranja od 200 i 300 grama faširanog mesa, što ranije nije bio slučaj.

  I dok je kilogram junećeg mesa od buta bez kosti u lipnju prošle godine koštao 13,55 KM, ove godine košta skoro 18 maraka. Nezapamćene cijene dostigla je i piletina, a pile se može kupiti za 6,49 KM, dok je samo godinu ranije koštalo 5,02 marke.

  Cijene maslaca su posebno iznenadile građane, a kilogram sada košta 28 maraka, dok je ranije koštao 21,56 KM. Uštede se prave i na kavi, čija je cijena po kilogramu dostigla 16,86 KM, a ranije je bila 13,17 maraka.

  Za litar mlijeka danas je, umjesto ranijih 1,38 KM, potrebno izdvojiti 1,65 maraka.

  Podijeli objavu