Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Tiskana nova novčanica od 200 KM

  Tiskana nova novčanica od 200 KM

  Podijeli objavu

  Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) će od 17. kolovoza 2022. godine pustiti u optjecaj novčanice konvertibilne marke u apoenu od 200 KM, dodatno tiskane u 2022. godini.

  Kako navode, novčanice navedenog apoena, izdanje 2022. godina, tiskane su u sukladno redovitim aktivnostima CBBiH, koje imaju za cilj osigurati dovoljno novčanica odgovarajuće apoenske strukture za potrebe gotovinskog prometa u BiH.

  “Novo izdanje novčanica zamijenit će u optjecaju novčanice prethodnih izdanja, koje će zbog dotrajalosti tijekom prethodnih godina, biti povučene iz optjecaja. Novčanice prethodnih izdanja, čija je kvaliteta zadovoljavajuća sukladno standardima CBBiH, i dalje će ostati u optjcaju kao zakonsko sredstvo plaćanja”, navode iz CBBiH.

  Dodali su kako osnovna obilježja novčanica tiskanih u 2022. godini ostaju ista kao i na novčanicama prethodnog izdanja, s tom razlikom što je na novom izdanju naznačena brojčana oznaka “2022” kao godina tiskanja apoena i potpis guvernera CBBiH “Senad Softić”.

  “Tiskanje novih količina novčanica konvertibilne marke nema inflacijski efekt, jer nijedna KM neće biti puštena u optjecaj bez poštivanja principa valutnog odbora, što znači da svaka izdana konvertibilna marka ima pokriće u stranoj valuti po fiksnom tečaju. Novčanice će u opticaj biti puštene sukcesivno, odnosno prema potrebi, posredstvom glavnih jedinica i filijala CBBiH”, zaključuju iz CBBiH.

  Podijeli objavu