Naslovnica POLITIKA Veleposlanstvo Izraela: Hrvatski prijedlozi izmjena Izbornog zakona su dobrodošli

Veleposlanstvo Izraela: Hrvatski prijedlozi izmjena Izbornog zakona su dobrodošli

Podijeli objavu

Veleposlanstvo Izraela u Tirani, zaduženo i za prostor Bosne i Hercegovine, osvrnula se na problem izmjena Izbornog zakona BiH te su između ostalog govorili i o problemima s kojima se suočavaju nacionalne manjine, uključujući i Židove.

Na početku, iz Veleposlanstva su poručili kako Izrael pozdravlja ohrabrujuće akcije koje je poduzela BiH s ciljem zaštite židovske zajednice i njezinog položaja u državi – prenosi Klix.ba.

“To se tiče Rezolucije Doma naroda Parlamenta BiH o usvajanju radne definicije pojma antisemitizam kako ju je postavila Međunarodna alijansa za sjećanje na holokaust (IHRA), a na inicijativu Dragana Čovića. Sličnu rezoluciju donijelo je i Predsjedništvo BiH na inicijativu Milorada Dodika”, navodi se.
Osvrnuli su se i na promjenu naziva ulica u Mostaru.

“To se odnosi i na Odluku Grada Mostara o preimenovanju ulica koje nose imena ustaša, na inicijativu gradonačelnika Mostara Marija Kordića i uz podršku predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara Mostara te predsjednika klubova Srba, Hrvata i Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara”, poručili su.

Naglašeno je kako je država Izrael posvećena zaštiti sigurnosti, prava i statusa Židovske zajednice širom svijeta, uključujući i Židovsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

“Država Izrael podržava nedavne korake koje su poduzele različite institucije Bosne i Hercegovine, koja koristi svim njenim građanima i njezinoj židovskoj zajednici i nada se kako su ovi koraci izraz trenda dobrodošlice i da će i drugi bh. gradovi i njihovi dužnosnici biti inspirirani ovim pozitivnim korakom koji je napravio Grad Mostar i učiniti ispravan izbor kada je u pitanju preimenovanje ulica i javnih ustanova koje nose uvredljiva imena”, naglašava se u priopćenju.

Pojasnili su kako Izrael u potpunosti podržava Ustav Bosne i Hercegovine.

“Država Izrael podržava Ustav Bosne i Hercegovine, punu ravnopravnost svih njezinih građana i svake inicijative koja promovira ovu ravnopravnost. S tim u vezi treba istaknuti kako Izrael čvrsto vjeruje da je Okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i njegovim Aneksom IV – Ustavom Bosne i Hercegovine uspostavljen održiv sustav podjele vlasti između konstitutivnih naroda i njihovih političkih predstavnika”.

S tim u vezi, iz Izraela smatraju kako se taj princip mora poštovati i uzeti u obzir prilikom traženja rješenja za izborni zakon koji istovremeno mora osigurati dva ključna principa jednakost i nediskriminaciju.

“Jedan od načina da se održe ovi ključni principi je kroz legitimno predstavljanje, što je i verificirao i Ustavni sud Bosne i Hercegovine, a bez kojeg sustav konsocijacijske demokracije nije ni provediv ni održiv. S tim u vezi, presuda Sejdić-Finci, kao i druge presude Europskog suda za ljudska prava tek se trebaju implementirati.

Nedostatak implementacije, navode iz Veleposlanstva, ostaje teret za Bosnu i Hercegovinu.
“U tom kontekstu, spremnost i prijedlozi hrvatske strane, koji su stigli prilikom pregovora o izmjenama izbornog zakona su dobrodošli”, zaključili su iz Veleposlanstva Izraela.

Podijeli objavu