Naslovnica CRKVA Čerin: Proslavljen blagdan sv. Stjepana Prvomučenika

Čerin: Proslavljen blagdan sv. Stjepana Prvomučenika

Podijeli objavu

Župa sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin danas proslavlja blagdan svog nebeskog zaštitnika. Za tu prigodu župna zajednica pripremala se trodnevnom duhovnom pripravom, a danas je kod spomen obilježja odana počast poginulim i stradalim braniteljima iz župe Čerin te je, na vanjskom oltaru župne crkve, slavljeno svečano misno slavlje koje je predvodio don Mihovil Kurkut, salezijanac i ravnatelj nakladničke kuće Salesiana.

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća počast poginulima iz župe Čerin u Prvom svjetskom ratu, Drugom svjetskom ratu i poraću te u Domovinskom ratu odali su Tomislav Martinović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije i zamjenike predsjedatelja Skupštine HNŽ, Miljana Glamuzina, članica Predsjedništva HNS i glavni tajnik HDZ BiH, Marin Radišić, načelnik općine Čitluk, Predrag Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk, predstavnici mjesne zajednice Čerin i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Molitvu za spokoj poginulih hrvatskih vitezova predvodili su fra Hrvoje Miletić, župnik župe sv. Stjepana Prvomučenika i fra Miljenko Mića Stojić, vicepostulator postupka mučeništva Fra Leo Petrović i 65 subraće, dok je župni zbor izveo himnu.

Nakon odavanja počasti poginulim uslijedila je procesija s kipom sv. Stjepana Prvomučenika, koji su ove godine nosili mladići iz Čalića, a nakon toga i svečano misno slavlje.
Koncelebrirano misno slavlje predvodio je don Mihovil Kurkut, koji je također bio i predvoditelj duhovne priprave.

U dijelu svoje današnje propovijedi Korkut je, osvrćući se na čitanje iz Evanđelja, kazao:

– Ako živiš život da bih ga sačuvao za sebe, da bi tebi bilo dobro i da bi uživao u životu, bit ćeš duboko nesretan. Tvoja sreća će dolaziti od prehranjivanja vlastitih potreba, uvijek ćeš imati fokus na sebi, kao narcis… Sve se vrti oko tebe i zadovoljavanja tvojih potreba. Bog nas kršćane poziva da budemo ljudi za druge. Da se damo drugima…

Fra Hrvoje Miletić, na kraju misnog slavlja zahvalio je predvoditelju i svima koji su uložili svoj trud u današnju proslava, kao i svima koji su sudjelovali u pripremi proslave. Zahvaljujući brojnim svećenicima na dolasku župnik Miletić posebno je istaknuo fra Radu Dragićevića te posjetio kako je Frama u okviru trodnevnice proslavila 25. obljetnicu osnutka.

Citluk.ba

Podijeli objavu