Naslovnica DRUŠTVO Povijesni događaj: Danas se otvara Pelješki most!

Povijesni događaj: Danas se otvara Pelješki most!

Podijeli objavu

Nakon više od 300 godina danas će se jug Hrvatske spojiti s ostatkom zemlje – pred nama je svečano otvorenje Pelješkog mosta. Građani će u dopodnevnim satima moći prošetati mostom, a navečer je ceremonija koju možete pratiti na Prvom programu HTV-a.

Najveći infrastrukturni projekt jednako važan za Hrvatsku i Europsku uniju od sutra će uvelike olakšati promet na krajnjem jugu.

– Vi svi koji živite ovdje znate kolike su gužve tijekom ljetnih mjeseci. Hrvatska ostvaruje svoj suverenistički potez, potez povezivanja teritorija i mi smo izrazito ponosni na to, poručio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

– Teško je, naravno to opisati svima onima koji ne žive na krajnjem jugu Hrvatske koliko je ovo bitno i važno za sve nas, ali nekako se osjeća jedna dobra vibra u zraku i ja vjerujem da će sutra cijela Hrvatska disati s Pelješkim mostom i s ceremonijom konačnog spajanja krajnjeg juga Hrvatske, rekao je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

Otvorenje Pelješkog mosta događaj je koji će ući u povijest. Velik je interes svih onih koji bi htjeli biti na takvoj svečanosti – i na mjestu gdje će se održavati svečanost i na brodicama s kojih će se sve to pratiti s mora, stoga su poduzete sve sigurnosne mjere.

– Sve sastavnice sustava sigurnosti, policijskog i ostalih su tamo i ništa se ne prepušta slučaju i ja sam veliki optimist da ćemo kao i dosad odgovoriti ovom izazovu, rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Na projektu koji je bio izazovan za sve koji su u njemu sudjelovali peglaju se posljednji detalji.

– Jedno gradilište je završeno, drugo praktički je u tijeku, a vezano je uz svečane bine i svu opremu koja je potrebna za samu svečanost. Na ostatku trase na cestama završavamo zadnju signalizaciju, zadnje znakove, horizontalnu signalizaciju, čišćenje trase i evo nadamo se da će stvarno sve proći kako treba, rekao je Davor Perić iz Hrvatskih cesta.

Prošlog tjedna Vlada je donijela konačnu odluku o konačnom i službenom nazivu mosta, tako je danas ovdje postavljena nova prometna ploča s konačnim imenom “Pelješki most” – most koji će zauvijek spojiti ovaj hrvatski teritorij.

Zbog važnog događaja pazi se na sve detalje. U Komarnu je dopremljen najveći agregat HEP-a koji zajedno s još dva na mostu u slučaju potrebe u roku od 60 sekundi mogu napajati most i sva naselja u njegovoj blizini. Postavljene su i pozornice za ceremoniju otvorenja, kao i sva tehnika za sutrašnji izravan prijenos putem HRT-a, čiji su tehničari sve pripremali tijekom cijelog dana.

– Oko 80 ljudi iz tehnike koji će ostvariti, realizirati tehnički dio prijenosa i tu smo s dva agregata strujna, s dvoja reportažna kola, jedna su s jedne strane mosta, druga su s druge strane mosta. Radi se sa sve skupa četrnaest kamera, rekao je Nikola Bonačić-Krešić, voditelj odjela TV terenska tehnika.

Priprema se bogat glazbeno-scenski program u sklopu kojeg će nastupiti brojni ansambli, orkestri, KUD-ovi, klape i zborovi.

– Izvest ćemo “Himnu slobode”, “Odu radosti”, “Galeb i ja”, rekao je Ivan Hut, dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

– Ujutro u osam sati nas jedno 250-300 puhačkih instrumenata kad grune, baš će grmjeti, kao što je tražio režiser, redatelj Dolenčić, rekao je Ante Kiridžija, predsjednik Gradske glazbe Opuzen.

Očekuje se velik broj brodica koje će se nalaziti ispod mosta, a u sklopu ceremonije dvije strane mosta povezat će i neretvanske lađe.

– Životni nositelj tereta koji je spajao Pelješac i Neretvu i na neki način ovo će biti simbolično nešto što Udruga lađara Neretve i Neretvani mogu dati u ovom svečanom događaju, rekao je Ante Šprlje, Udruga lađara Neretve.

Sprema se i veliki vatromet koji će obasjati most i cijeli Neretvanski kanal.

– Takvih još vatrometa nismo radili u Hrvatskoj. Zamišljena je linija od 2 km i eto jako, kratko, moćno, onako kako zaslužuje ovako velika priča koja je spojila jednu i drugu stranu Hrvatske, rekao je Mato Vrban, djelatnik Mirnovec pirotehnike.

I to mostom koji je ispisao povijesnu priču te na ovom mjestu ostaje za sadašnje i buduće naraštaje.

HRT.hr

Podijeli objavu