Naslovnica SERVISNE INFORMACIJE Temperatura mora 30°C, to nije dobra vijest za predstojeću jesen!

Temperatura mora 30°C, to nije dobra vijest za predstojeću jesen!

Podijeli objavu

Usporedbom temperatura mora iz lipnja 2021. i lipnja 2022. godine primjetno je kako je Jadran značajno topliji ove godine.

More se počelo dosta rano grijati, i sada je već nenormalno toplo. Ovih dana temperature mora su duž cijelog Jadrana bile su oko 25°cžC, a ponegdje su išle su čak i do 30°C.

Na području Dubrovnika, temperatura mora iznosila je 29.4°C, a na ostatku obale one su od 26°C do 28.5°C.

Ovo nije uobičajeno, jer se ovakve temperature mora mjere tamo krajem srpnja i u kolovozu, a sada smo na početkom lipnja imali temperature mora preko 24°C do 26°C, a sada su sve bliže 30°C.

Iako će se s s ovim osvježenjem koje će donijeti bura, temperature mora malo sniziti, na nekih 23°C do 26°C, ali u drugom dijelu srpnja i u kolovozu stižu novi izraženi toplinski valovi, tako da će se obarati rekordi i u temperaturi kako zraka tako i mora.

S novim dugotrajnim toplinskim valovima, more će se još zagrijavati, pa se očekuje da će njegova temperatura preći i 30°C. Po nekim procjenama, one će se kretati od 28°C do 32°C, pa možda i više, što je ekstremno.

Ovakve temperature mora jamac su da će u mjesecima pred nama biti izrazito jakih, burnih procesa u atmosferi.

Čim se hladniji zrak probije nad Sredozemlje, rađati će se jako puno ciklona koje će zbog ovako visokih temperatura mora biti iznimno jake i bogate obilnim oborinama.

Tako da se već sada može reći, kako je nas očekuje problematična jesen, s ekstremnim količinama kiše koje će nam donijeti puno poplava i štete. Naravno, biti će dosta pijavica, jakih nevera i tuče.

Sva suša od ovog ljeta će se na jesen nadoknaditi u kratkom roku i donijeti probleme – objavljeno je na stranici Vremenska prognoza by MeteoTeam.

Podijeli objavu