Naslovnica GOSPODARSTVO Hrvatska fiksirala cijene goriva, skuplje samo na autocestama

  Hrvatska fiksirala cijene goriva, skuplje samo na autocestama

  Podijeli objavu

  Nakon najave da bi gorivo ponovno moglo drastično poskupjeti u srijedu, u Vladi je u nedjelju održan sastanak premijera Andreja Plenkovića i nekoliko ministara, među kojima su bili ministri gospodarstva i financija. U ponedjeljak ujutro održana je telefonska sjednica Vlade, a potom je javnost doznala kakve su nove mjere.

  Nove mjere Vlada je donijela ovoga jutra na telefonskoj sjednici, a o njima od 8.30 na konferenciji za novinare govore premijer Andrej Plenković te ministri Zdravko Marić i Davor Filipović.

  Na konferenciji za medije premijer Andrej Plenković poručio je:

  – Izmijenili smo uredbu tako da smo fiksirali najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama, rekao je Plenković.

  – Da nije bilo svih Vladinih mjera cijena dizela bila bi 16.64 kune, benzin 15.95, plavi dizel 11.83, dodao je.

  – Jedino što će se sutra dogoditi u smislu povećanja cijena je rast goriva na autocestama, cijena za dizelsko gorivo će biti 14.57, a za benzin na 14.06 kuna, rekao je Andrej Plenković dodajući da su na takav način zaštitili standard građana.

  Očekuje turističku sezonu koja će biti bolja nego rekordna 2019.

  – Hrvatska je atraktivna turistička destinacija i stoga je važno da ovakva mjera pridonosi zaštiti standarda građana i gospodarstva te omogućuje intenzivnu turističku sezonu. Mislim da ćemo s ovakvom mjerom omogućiti jedno i drugo. Ono što raduje jest porast broja fiskaliziranih računa, koji su sada za 25,8% veći nego u istom razdoblju lani. Broj izdanih računa je 15,3% većin nego lani. Imamo porast broja vozila na autocesta, sada je za dva milijuna veći nego u istom razdoblju 2019.

  Dodaje da će nova odluka biti na snazi iduća dva tjedna, stupa na snagu u utorak.

  – Prateći situaciju na tržištu, donosit ćemo nove odluke.

  Dodaje da Vlada još ima prostora za intervenciju dođe li do novih povećanja cijena goriva.

  – Imamo prostora. Naš prostor je velik, u smislu fiksiranja cijena. To radimo danas za sve one postaje koje nisu na autocestama. Imamo prostora u vidu trošarina i za benzin i za dizel. S ovakvom kombinacijom mjera postižemo efekte, vidite da se ljudi voze, mislim da je to svakome jasno tko sudjeluje u prometu.

  Odgovorio je na pitanje hoće li sada stranci možda izbjegavati putovanje autocestama.

  – Naša je politika u potpunosti nediskriminirajuća, vi ili ja da idemo na autocestu, platili bi jednako kao i strani turisti. Nije upitno da bi oni koji dolaze u Hrvatsku sada silazili u grad, pa negdje točili… To nije realno, to će biti manji broj ljudi. Ne vidim da će biti bilo kakvih gužvi, mislim da je ovo mjera koja je dobro kalibrirana i korisna za sve. A s obzirom na rast cijena nafte na mediteranskom tržištu.

  HRT.hr

  Podijeli objavu