Naslovnica GOSPODARSTVO Faruk Hadžić: Država ekstra zarađuje na PDV-u, cijena goriva se treba smanjiti!

  Faruk Hadžić: Država ekstra zarađuje na PDV-u, cijena goriva se treba smanjiti!

  Podijeli objavu

  Cijene goriva u Bosni i Hercegovini nastavljaju rasti. Iznos litre dizela dosegao je cijenu od čak 3,60 KM.

  Kako je za portal “Avaza” kazao ekonomski analitičar Faruk Hadžić on je još početkom ožujka upozorio kako se mora usporiti rast cijene goriva kroz manje porezno opterećenje, jer će se na taj način usporiti i lančani rast cijena drugih proizvoda.

  – Također sam upozorio da što duže budemo čekali, kasnije će biti sve bolnije i teže pomoći građanima i gospodarstvu. U Županiji Sarajevo, najniža cijena benzina je danas 3,31 KM po litri, a dizela 3,41 KM, s tim da se možda može negdje naći i jeftinije, ako je u pitanju stara zaliha. Danas ću izaći s novim prijedlogom kako uticati na značajno smanjenje cijene goriva u BIH – rekao je on za portal “Avaza”.

  Na pitanje koje su to mjere kako bi se smanjio skok cijena izjavio je da postoje dvije simultane mjere.

  – Prva mjera je pod hitno i bez odlaganja privremeno suspendirati trošarine na gorivo. Ovo je toliko urgentna mjera, da nikakvi izgovori od strana donositelja odluka nisu mogući. Na ovaj način se smanjuje cijena litre goriva između 0,30 do 0,40 KM ovisno od vrste goriva – rekao je.

  Hadžić naglavašava da postoji i druga mjera koja uključuje obračun PDV ne na trenutnu vrijednost litre goriva, već na iznos maloprodajne cijene od 2,01 KM koja je bila prije godinu dana.

  – Pri cijeni od 2,01 KM, država uzima sebi po litri goriva 0,29 KM PDV-a, dok pri cijeni od 3,31 KM uzima 0,48 KM. Dakle, samo zbog veće cijene goriva, država ekstra zarađuje na PDV-u 0,19 KM po litri benzina. Cilj ove mjere je samo da država uzima isto na PDV-u kako je to bilo prije rasta cijena, a ne da ekstra zarađuje zbog inflacijske krize – kaže Hadžić.

  Hadžić je poručio i da država ni bi imala bilo kakav gubitak ili smanjenje u naplati neizravnih poreza.

  – Po osnovu trošarina, za šest mjeseci bi smanjenje u naplati bi bilo oko 250 milijuna KM. Međutim, podaci UNO BiH pokazuju da su prihodi od neizravnih poreza u prvih pet mjeseci 2022. godine veći za 739 milijuna KM ili 23,88 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Čak i sa smanjenjem trošarina, već su sada u plusu gotovo 500 milijuna KM, a imaju još za naplatu sedam mjeseci – rekao je Hadžić.

  On navodi da građanima i gospodarstvu se mora pomoći, a kao najbolji način za to istakao je da se bude fer prema svima.

  – Dakle, ako bi se ova mjere usvojila, cijena litre goriva bi odmah bila niža za 0,54 KM po litri benzina, ili 2,77 KM. Slično smanjenje bi se moglo očekivati i po litri dizela. Priča da će samo bogati imati koristi od smanjenja cijene goriva, jer siromašni ne voze auta je vrlo neozbiljna i ne vrijedi je uopće komentarati. Probajte samo zabraniti registraciju auta sa EUR 1 i 2 normom, pa će te vidjeti koliko je “bogatih” što voze auta u našoj državi – rekao je Faruk Hadžić za portal “Avaza”.

  Podijeli objavu