Naslovnica DRUŠTVO U Međugorju održan Regionalni sajam dobrih praksi za organizacije civilnog društva

U Međugorju održan Regionalni sajam dobrih praksi za organizacije civilnog društva

Podijeli objavu

Caritas Bosne i Hercegovine, u partnerstvu s devet organizacija iz regije, organizirao je u Međugorju Regionalni sajam dobrih praksi za organizacije civilnog društva.

Sajam je održan od 24. do 26. svibnja, a za cilj je imao predstavljanje dobre prakse u socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom i procesu deinstitucionalizacije, kao i stvaranje prostora za suradnju i dijalog između organizacija i javnog sektora.

Na sajmu je sudjelovalo više od 140 sudionika: predstavnika organizacija osoba s invaliditetom iz cijele regije, predstavnika javnih institucija i osoba iz političkog života, predstavnika Katoličke crkve i Europske unije.

Na svečanoj ceremoniji sudionike sajma su između ostalih pozdravili: mons. Tomo Knežević, ravnatelj Caritasa BiH; mons. Tomo Vukšić, nadbiskup vrhbosanski i predsjednik Caritasa BiH; gosp. Petar Kraljević, voditelj mostarskog ureda Delegacije Europske unije u BiH; gosp. Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda parlamenta FBiH; dr. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNK; gosp. Marin Radišić, načelnik općine Čitluk i predstavnici Vlade Federacije BiH i Vlade Republike Srpske.

„Bez obzira što radite, u kojim službama ili projektima djelujete, bez obzira jeste li u privatnom, nevladinom ili javnom sektoru, nemojte zaboraviti oni što je najvažnije – voljeti čovjeka.“ – izjavio je tijekom svog uvodnog govora nadbiskup Tomo Vukšić.

Predstavnici organizacija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Srbije predstavili su na sajmu ukupno 43 projekta koje su realizirali u proteklom razdoblju u okviru Regionalnog projekta SOCIETIES 2. Projekti su obrađivali širok spektar aktivnosti: od socijalnog poduzetništva, zapošljavanja osoba s invaliditetom, sportskih i kulturnih aktivnosti, projekata za unaprjeđenje mentalnog zdravlja, primjena naprednih tehnologija, promocija i unaprjeđenje neovisnog življenja i sl. Kroz prvu i drugu fazu projekta SOCIETIES potrošeno je oko 880.000,00 Eura za financiranje malih projekata u lokalnim organizacijama.

Tijekom sajma sudionici su imali mogućnost čuti izlaganje na temu Konvencije o pravima osoba s invaliditetom Ujedinjenih naroda koje je održao gosp. Suvad Zahirović i radionicu o socijalnim inovacijama koju je obradio gosp. Haris Haverić. Sudionici sajma su iskazali svoje zadovoljstvo cjelokupnom organizacijom i osobito naglasili važnost suradnje i unaprjeđenja djelovanja kroz regionalne susrete. Povjerenik za zaštitu od diskriminacije osoba s invaliditetom iz Albanije gosp. Dorian Konomi naglasio je: „Bio sam na jako puno seminara, konferencija i susreta. Ovo je jedan od najboljih događaja na kojem sam sudjelovao, kako u organizacijskom tako i u sadržajnom smislu. Stoga zahvaljujem svim organizatorima i nadam se da ćemo imati još mogućnosti za suradnju i susrete“.

Regionalni sajam dobrih praksi za organizacije civilnog društva dio je Projekta SOCIETIES 2 – potpore civilnog društva u osnaživanju tehničkih vještina, uključivanju osoba s invaliditetom i standardima EU na Zapadnom Balkanu, 2. faza. U pitanju je višegodišnji projekt kojeg financira Europska komisija, a sufinanciraju Caritasove organizacije. Projekt se financira u okviru EU Programa za civilno društvo i medije 2018.-2019., a provodi ga konzorcij od 12 organizacija, predvođenih mrežom Caritasa u jugoistočnoj Europi.

caritas.ba

Podijeli objavu