Naslovnica GOSPODARSTVO Autocesta neće skoro do Mostara: Poništen natječaj za poddionicu tunel Kvanj –...

  Autocesta neće skoro do Mostara: Poništen natječaj za poddionicu tunel Kvanj – Buna

  Podijeli objavu

  Iako je izgradnja autoceste na poddionici Tunel Kvanj – Buna najavljivana još 2019. godine, na početak izgradnje ovog dijela Koridora Vc Hercegovine još ćemo pričekati.

  Poništen je natječaj za projektiranje i izgradnju ove poddionice duge 5,2 kilometara koja između ostalog, uključuje izgradnju tunela Kvanj. Devet ponuđača je dostavilo ponude, a financijske ponude otvorene su 5. ožujka 2021. godine.

  Iz Uprave Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH, za Faktor kažu kako su odlučili poništiti postupak koji se vodio od 2018. godine i pokrenuti novi za izbor izvođača radova na poddionici Tunel Kvanj – Buna.

  -Raniji postupak je imao niz manjkavosti koje su se pokušale otkloniti ali bez uspjeha. Od nekih ponuđača radova su primljene ponude koje su unaprijed uključivale promjene (tzv. spekulativne ponude)  koje bi se dogodile u realizaciji ugovora zbog kojih bi došlo do naknadne promjene cijena na štetu investitora odnosno JP Autoceste FBiH. Bitan detalj jest postupak po žutom FIDIC-u po kome je izvođač projektant glavnog projekta, a investitor je bio u obvezi pripremiti idejni projekt.

  Takav projekt nije bio pripremljen zbog tada miniranog terena kao posljedice ratnih događanja, pa je samo podloga bila idejno rješenje kao skice za buduću autocestu. Nepravilno pripremljen natječaj i rizik da se izabere izvođač je dovelo do nerazumnog roka za izbor izvođača radova, zbog čega bi rok gradnje kao i sama cijena izvođenja radova bila izvan kontrole investitora.

  JP Autoceste FBiH imaju pravo poništiti postupak bez obrazloženja u bilo kojem trenutku, kako je definirano i natječajnom dokumentacijom, na osnovu čega je direktor na sastanku s predstavnicima Europske investicijske banke, koja financira ovu poddionicu, predložio da se obustavi tekući postupak nabave iz 2019. godine, a pokrene novi u okviru kojega bi se u najkraćem zakonskom roku izabrao izvođač radova. Banka kreditor, Europska investicijska banka, je razumjela razloge i podržala stav da se ide sa ponovnim postupkom za izbor izvođača radova za ovu poddionicu.

  Odluka je donesena kako bi se, u skladu s novom politikom Uprave JP Autoceste FBiH ubrzala izgradnja svih dionica. U konkretnom slučaju ponovljena procedura treba biti završena za pet do šest mjeseci, dok se procedura po starom natječaju možda ne bi mogla uopće uspješno okončati. Poddionica Tunel Kvanj – Buna od iznimne je važnosti za završetak južnog dijela Koridor Vc, jer spaja već izgrađenu poddionicu Buna – Počitelj na M17 – pojasnila je Uprava Autocesta FBiH.

   

  Podijeli objavu