Naslovnica POLITIKA Vlada Kantona Sarajevo uvodi obvezno cijepljenje za starije od 60 godina

Vlada Kantona Sarajevo uvodi obvezno cijepljenje za starije od 60 godina

Podijeli objavu

Na prijedlog Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Kanton Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom, Vlada KS donijela je danas zaključak o obveznom cijepljenju trećom tzv. booster dozom cjepiva protiv Covid-19 starijih osoba i njegovatelja u socijalnim ustanovama za zbrinjavanje starijih, kao i populacije starije od 60 godina, te osoba sa udruženim komorbiditetima u Kantonu Sarajevo.

Naložena je također oavezno cijepljenje protiv Covid-19, zdravstvenog kadra koji dolazi u kontakt s pacijentima u svim zdravstvenim ustanovama KS. Za provođenje ove naredbe odgovorni su menadžmenti i krizni stožeri ustanova – piše Avaz.ba.

Zbog novonastale epidemiološke situacije, Vlada je danas naložila Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS da, do daljnjeg, obustavi sve planirane ekskurzije učenika.

Doneseno je još nekoliko preporuka i naredbi, na prijedlog Kriznog szožera, u cilju suzbijanja širenja virusa i zaštite zdravlja stanovništva.

Data je preporuka da se primjenjuju CTP pravila (cijepljen/testiran/ prebolio), uz prilaganje važećih potvrda, u svim trgovačkim centrima, skijalištima, kinima, ugostiteljskim objektima, kao i svim drugim zatvorenim prostorima kao mjestima masovnog okupljanja, te hotelima, hostelima i svim ostalim smještajnim kapacitetima u Kantonu Sarajevo. Ukoliko posjetitelj/gost ne posjeduje jednu od CTP potvrda, objekti mogu osigurati brzo antigensko testiranje, navedeno je u zaključku.

Nalaže se i formiranje tima za komunikaciju radi bržeg i efikasnijeg bolničkog smještaja oboljelih od Covid-19, a u čijem sastavu će biti predstavnici Opće bolnice ‘Prim.dr.Abdulah Nakaš’, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Hitne medicinske pomoći, te Ministarstva zdravstva. Ovaj tim će se formirati odmah, a njime će rukovoditi mr.sci.dr. Meliha Čengić Hadžović.

Podijeli objavu