Naslovnica CRNA KRONIKA Hrvatski Medijski Servis je pod napadima hakera

Hrvatski Medijski Servis je pod napadima hakera

Podijeli objavu

Portal Hrvatski Medijski Servis, jedan od vodećih hrvatskih portala u Bosni i Hercegovini, pod napadom je hakera.Kako je za Bild.ba potvrdio glavni urednik HMS-a Milan Šutalo ovaj portal je pod hakerskim napadima.

“U tijeku je DDoS napad na Hrvatski Medijski Servis. Naša tehnička služba radi na otklanjanju problema, isprika čitateljima jer smo trenutno nedostupni”, rekao je Šutalo Bildu.

DoS (eng. Denial of Service) napad je napad na računalni servis kojim se korisnicima onemogući njegovo korištenje. Premda postoji jako velik broj različitih vrsta DoS napada, najčešće o njemu slušamo kada pričamo o ‘napadima na web stranici’. Ovo je u praksi bombardiranje servisa na web poslužitelju izrazito velikim brojem posebno stvorenih zahtjeva sve dok se poslužitelj ne zaguši i ne uspore do mjerenja da web stranicu više ne možete niti otvoriti.

Ako se taj napad izvede s više računala, njegovo ime se mijenja u DDoS-u, odnosno Distributed Denial of Service.

DDoS napadi su problematični zato jer se vrlo često izvode putem botneta. Botnet su mreže računala zaraženih nekim trojanskim konjem ili crvom koji nakon poslane komande šalju velik broj zahtjeva na neku IP adresu. Iz istog razloga prilično je teško otkriti počinitelja, a lako je moguće da se on ili ona nalazi u stranoj zemlji.

Karakter HMS-a, njegovo ime, ali i teme koje obrađuje u ovim, politički prijelomnim situacijama u BiH su, u najmanju ruku, najveći potencijalni razlog zašto bi netko napadao HMS.

Bild.ba

Podijeli objavu