Naslovnica GOSPODARSTVO Četveročlanoj obitelji za život potrebno 2.190 KM

  Četveročlanoj obitelji za život potrebno 2.190 KM

  Podijeli objavu

  Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za studeni ove godine iznosi 2.190,30 KM i za 88,59 KM je skuplja od potrošačke košarice za listopad.

  Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za rujan 2021. iznosila je 998 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku) i za dvije KM je manja od iznosa u prethodnom mjesecu. Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 45,56 posto.

  Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca, priopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

  Samu potrošačku košaricu čine kategorije: prehrana – 48 posto; stanovanje i komunalne usluge – 14,2 posto; higijena i održavanje zdravlja – 8,6 posto; obrazovanje i kultura – 6,4 posto; odjeća i obuća – 11 posto; prijevoz – 6,3 posto i održavanje kućanstva – 5,5 posto.

  U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 83 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, navodi se.

  Podijeli objavu