Naslovnica POLITIKA Za Aluminij se nije sekirao: Fadil u ponoć sazvao sastanak zbog rudnika

Za Aluminij se nije sekirao: Fadil u ponoć sazvao sastanak zbog rudnika

Podijeli objavu

Rudari koji prosvjeduju dočekali su jutro na otvorenom ispred zgrade Vlade FBiH i ponavljaju kako ne odustaju od svojih zahtjeva.

Rudari su noć proveli okupljeni u manjim grupa oko zapaljenih vatri i ogrnuti dekama koje su im, uz tople napitke, donosili građani – piše Avaz.ba.

Danas se očekuje razgovor sindikata i vlasti radi iznalaženja zajedničkih rješenja.
Na sinoćnjem sastanku u Vladi FBiH, koji je sazvao premijer Fadil Novalić, formiran je pregovarački tim za razgovore sa predstavnicima rudara, koji su najavili nastavak prosvjeda.

Resorni ministar Nermin Džindić rekao je kako su na sastanku analizirali svih osam zahtjeva sindikata, te zadužili novoformiranu radnu grupu da odmah uđe u pregovore.

– Nekoliko zahtjeva sa njihovog popisa su logični i mi ćemo ih prihvatiti, neki nisu logični i trebamo razgovarati. Nemoguće je odjednom zamijeniti sedam direktora iz sedam rudnika. Doveli bi sustav do kolapsa – naveo je Džindić.

On je još jednom pozvao sve sindikate na razgovor i istakao da FBiH ne smiju dovesti u situaciju da se ugrozi opskrba električnom energijom.

Rudari sedam rudnika koncerna “Elektroprivrede” jučer ujutro su donijeli odluku o pokretanju radničke neposlušnosti prekidom proizvodnje kako bi dodatno iskazali prosvjed protiv jednostranih odluka nadležnih.

Tijekom dana okupili su se na prosvjedu ispred zgrade Vlade FBiH. Rudari traže da bude ispunjeno njihovih devet zahtjeva, među kojima su utvrđivanje minimalne plaće od 1.000 KM i ostavka svih direktora u Koncernu “Elektroprivrede”.

Rudari traže stavljanje izvan snage pravilnika o radu i radnom učinku, te uvezivanje radnog staža.

Podijeli objavu