Naslovnica POLITIKA Radikal Bakir Šešelj: Čović mora dati Dom naroda da bi dobio...

Radikal Bakir Šešelj: Čović mora dati Dom naroda da bi dobio člana Predsjedništva

Podijeli objavu

Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, dao je jedan od najradikalnijih intervjua u svojoj političkoj karijeri. Pojasnio je, između ostaloga, da u BiH može doći do ratnog sukoba koji bi Srbi mogli prikazati kao napad Bošnjaka na njih. S druge strane, on je u istom intervjuu ponovio da od izmjena Izbornog zakona BiH nema ništa ako HDZ BiH i Dragan Čović ne pristaju na reduciranje ovlasti Federalnog doma naroda te pristane na Travanjski paket ustavnih promjena, javlja HMS.

Izetbegović je kazao da Čović, Hrvati u BiH, Hrvati u Hrvatskoj, njihovi predstavnici, predsjednici stranaka, države, svi traže samo jednu stvar – omogućite Hrvatima da izaberu jednog od tri člana Predsjedništva. Kazao je da mu u Hrvatskoj govore da će imati mir s njima (Bošnjacima, valjda, op.).

Travanjski paket je to omogućavao kroz neizravni izbor. Čović je, igrajući s Dodikom, s Beogradom, sa Zagrebom, umjesto suradnjom s bošnjačkim faktorom, procjenom da će nešto pritiskom postići smanjivao šanse da se to dogodi. To se trebalo dogoditi prije 5, 10 godina. u ovoj sad situaciji kada on to želi jednostrano da postigne, da pri tome ništa ne da, nisam siguran da će se to moći postići.

Dodaje da Čović mora nešto “dati” da bi od njega dobio nešto zauzvrat.

Neophodno je da gospodin Čović shvati da mora nešto dati da bi to dobio. Ne možemo mi ubiti razlog postojanja građanskih ljevičarskih stranaka i bosanskih stranaka i sve svesti na tri etničke stranke. A to bi se dogodilo ako bismo izašli u susret i to bi uvijek bilo 2:1 protiv nekog probosanskog, građanskog fronta. Dakle, to nećemo moći uraditi. Mora se naći način da prežive te stranke, ljevičarske, građanske, da imaju iste šanse. Dakle izaći u susret zahtjevima kroz Travanjski paket. Tu smo imali svojedobno spremnost i SDP i ljevičara da se ide u tom smjeru. U isto vrijeme, domove naroda svesti na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. To bi bio taj ustupak od strane gospodina Čovića. Da bismo promijenili zakon moramo promijeniti Ustav. Da bismo promijenili ustav moramo imati 2/3 ruku u Parlamentu, a da bi to imali građanske stranke moraju glasati za to. Prema tome, ne može se izaći jednostrano i kad bi se htjelo, a ja ne bih ni htio. Mora se naći balansirani, kompromisni prijedlog, istaknuo je on.

HMS.ba

Podijeli objavu